رد کردن پیوندها
پریودی خرگوش

هر آنچه که باید راجع به پریودی خرگوش بدانید!

تمام افرادی که به حیوانات خانگی علاقه دارند، در خصوص پریودی خرگوش شنیده و شاید فکر می‌کنند این موضوع حقیقت دارد. البته که پریودی خرگوش اتفاق می‌افتد اما اصلا شبیه چیزی نیست که ما انسان‌ها تجربه می‌کنیم. در بسیاری از کشورها این مفهوم غلط به اشتباه در میان مردم رواج پیدا کرده است. به همین دلیل برخی را از تصمیم خود برای به سرپرستی گرفتن خرگوش ماده منصرف کرده است. در این مقاله از مجله حیوانات خانگی پتسی به بررسی حواشی موضوع پریودی خرگوش پرداخته‌ایم.

پریودی خرگوش
علائم تغییرات هورمونی، تغییر رنگ ادرار، تغییر رنگ اندام تناسلی
اولین زمان پریودی ۵ ماهگی
دلایل خون‌ریزی تغییر رژیم غذایی، زخم، پولیپ، بیماری کلیوی، سرطان کلیه
درمان خون‌ریزی مراجعه به دام‌پزشک

خرافاتی در باب پریودی خرگوش

بهتر است با این واقعیت شروع کنیم که تمام پستانداران پریود می‌شوند و بهترین مثال نیز خود انسان است. پس در خصوص پریودی خرگوش شکی نیست و این حیوان دوست داشتنی هم بخشی از عمر خود را با موضوع زادوولد سپری خواهد کرد. پس بهتر است سوال اصلی را به گونه‌ای مطرح کنیم که در ذهن شما هم همانند یک خرافه نقش بسته است. آیا خرگوش‌های هنگام پریود شدن خون‌ریزی بیرونی دارند؟

اینکه چنین فکری به ذهنتان رسیده، احتمالا ناشی از این حرف والدین است. این باور برای منصرف کردن فرزندان خود از نگهداری خرگوش بوده و دهان‌به‌دهان چرخیده است. در حال حاضر به عنوان یک حقیقت اشتباه در جامعه قبول شده است. باید گفت خرگوش‌ها پریود می‌شوند، خون‌ریزی و عادت ماهیانه هم دارند اما این موضوع هیچوقت نشان بیرونی نخواهد داشت.

علائم پریودی خرگوش ها

شاید از موضوع بالا تعجب کرده باشید اما واقعیت دارد. در اکثر گونه‌های شناخته شده خرگوش‌ها، به‌خصوص آن‌هایی که اهلی شده‌اند، پریودی به آن شکلی نیست که ما انسان‌ها تجربه می‌کنیم و همین موضوع دچار اشتباه برخی شده است. از آنجا که انسان همیشه سعی می‌کند با پیدا کردن تشابهات، ابهامات ذهنی خود را پاسخ دهد، این موضوع به اشتباه جا افتاده است. بهتر است تغییراتی که در این جانوران رخ می‌دهد را جداگانه بررسی کرده تا بهتر متوجه این موضوع شویم.

پیشنهاد مطالعه:
آشنایی با اسب پونی | معرفی ۳۰ نژاد اسبچه

پریودی خرگوش

۱- تغییرات هورمونی در سیکل قاعدگی

خرگوش‌ها نیز با رسیدن به سن بلوغ احساسات مختلفی را تجربه می‌کنند و همانند انسان نیاز دارند که خود را با آن تطبیق دهند. هنگام پریودی خرگوش شاهد تغییرات خلقی، مانند تنش بیشتر و  تغییر در نحوه رفتار با سرپرست هستید. این نشانه‌ها با گذشت این دوره، برطرف می‌شوند. این بی‌حوصلگی و پرخاشگری موقت دلیل دیگری بر پریود شدن خرگوش‌ها است.

۲- تغییر رنگ عضو تناسلی

از دیگر نشانه‌های قاعدگی خرگوش‌ها می‌توان به تغییر رنگ بخش تناسلی بدنشان اشاره کرد. خرگوش‌ها برعکس گربه و یا سگ‌ها، هنگام نیاز به جفت‌گیری از خود صدا یا ناله‌ای سر نمی‌دهند. با این حال با نشانه‌هایی به جفت خود می‌فهمانند که آمادگی لازم برای جفت‌گیری را دارند.

۳- تیره‌تر شدن ادرار

در برخی موارد خرگوش شما به جای اینکه در ظرف مخصوص خود دستشویی کند، در اطراف محل زندگی خود ادرار می‌کند. از طرفی رنگ آن نیز کمی تیره‌تر می‌شود. البته این رنگ اصلا شبیه به خون نبوده و صرفا برای اطلاع‌رسانی به دیگر جفت‌های نر احتمالی در محیط است.(مقاله مرتبط: دستشویی خرگوش)

دفع تخمک و پریودی خرگوش

بعد از تجربه تمام حالت‌های گفته شده در بالا، خرگوش شما آماده برای پریود شدن است. همانند تمام پستانداران دیگر، آن‌ها نیز تخمک گذاری می‌کنند. در صورتی که لقاح صورت نگیرد، این تخمک باید دفع شود و با خون‌ریزی و ریزش دیواره رحم همراه خواهد بود. با این وجود، در مرحله نهایی خرگوش‌ها یک تفاوت بزرگ با دیگر پستانداران سیاره زمین دارند و آن نیز عدم خون‌ریزی بیرونی است.

با شروع دفع تخمک و خون داخل رحم،‌ این مواد به سمت بیرون حرکت می‌کنند. با این حال به دلیل حجم کم و ساختار بدن خرگوش‌ها، هیچوقت فرصت بیرون آمدن پیدا نمی‌کنند. خونابه کم کم لخته شده و تخمک نیز به دیوار مسیر می‌چسبد. پس از مدتی تمام این مواد به داخل جداره بدن جذب شده و از این رو سیکل کامل می‌شود.

عکس پریودی خرگوش

عملا خرگوش نیز همانند دیگر گونه‌ها مراحل پریودی را کاملا طی می‌کند اما صرفا چیزی از او خارج نمی‌شود. اگر رفتار کمی پرخاشگرانه و زودرنجی سریع از خود را بتوانید نادیده بگیرید، پریودی خرگوش اصلا موضوع مهمی نخواهد بود و لازم نیست نگران آن باشید. در صورتی که متوجه خون‌ریزی از سمت خرگوش خود شدید، احتمالا موضوع چیز دیگری است و در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد.

پیشنهاد مطالعه:
راهنمای جامع "نگهداری اسب" + 6 مرحله زندگی اسب‌ها

پریودی خرگوش چند بار در سال تکرار می‌شود؟

موضوع دیگری که برخی را نگران می‌کند، تعداد دفعات پریود شدن خرگوش خانگی آن‌ها است. خرگوش‌ها همانند انسان سیکل قاعدگی منظمی نداشته و این اتفاق به صورت عادی بیشتر از چند بار در سال تکرار نمی‌شود. در واقع خرگوش‌ها در این زمینه بسیار هوشمند هستند و زمانی بدن آن‌ها اقدام به تخمک گذاری می‌کند که فکر کند با یک خرگوش نر جفت‌گیری کرده است.

هر زمان در اطراف خرگوش شما، یک خرگوش نر دیگر باشد، تعداد دفعات پریود شدن افزایش یافته تا شانس حاملگی نیز بیشتر شود. از طرفی خرگوش‌های ماده این قابلیت را دارند تا ۲۴ ساعت پس از حاملگی و زایمان، دوباره سیستم پریودی خود را راه اندازی کرده و دوباره بچه‌دار شوند. خرگوش‌های ماده معمولا در ۵ ماهگی به بلوغ می‌رسند و از آن زمان به بعد پریودی خرگوش شروع خواهد شد.

چطور با پریودی خرگوش رفتار کنیم؟

این اتفاق کاملا طبیعی است و بهتر است شما هم خودتان را برای آن آماده کنید. پس از رسیدن به سن بلوغ، خرگوش شما ممکن است به مدت یک هفته پریود شده و حال و هوای متفاوتی به زندگی شما بدهد. می‌توانید از رژیم غذایی متفاوتی در این بازه استفاده کنید که در عین رساندن مواد مغذی به بدن خرگوش، هضم آسان‌تری داشته باشد.

مایعات باید همیشه در دسترس او بوده و در صورتی که رفتاری کمی خشن‌تر از معمول از او دیدید، بهتر است به مدت یک هفته زیاد سربه‌سرش نگذارید. ممکن است خرگوش شما سعی کند تا وسایل خانه را خراب کند اما این رفتار موقتی خواهد بود. بهتر است با تهیه اسباب‌بازی‌های مناسب، او را سرگرم کرده و از طرفی به حال خود بگذارید تا این دوران سپری شود.

اگر خرگوشتان خونریزی داشت، باید چکار کرد؟

با دیدن لکه‌های قرمز در محیط اطراف خرگوش خود باید دو گزینه محتمل را بررسی کنید. یا رنگ ادرار او تغییر کرده و به سمت قرمز و صورتی رفته است، که می‌توان اینگونه در نظر گرفته که خطر بزرگی وجود ندارد. از طرفی ممکن است که با خون واقعی روبرو شوید و این اصلا خوب نیست. در صورتی که خرگوش شما شروع به مصرف زیاد برخی مواد غذایی، مانند اسفناج و هویج کند، رنگ ادرار او کمی تغییر کرده و جای نگرانی نیست.

پیشنهاد مطالعه:
دوست دارید "مار خانگی" داشته باشید؟ (انواع مار خانگی)

اگر مطمئن هستید که به هر شکلی از خرگوش شما خونی خارج شده، مطمئن باشید که این موضوع پریودی خرگوش نیست و باید سریعا چند بررسی کلی انجام دهید. در وهله اول سطح بدن او را بررسی کرده تا از نبود زخم یا خراشیدگی مطمئن شوید. ممکن است حیوان خانگی شما به هر نحوی به خود آسیب رسانده باشد. در غیر این صورت این خون ممکن است از مجاری ادراری آن خارج شده و این موضوع خطرناک است. در صورت مشاهده خون باید به سرعت به دام‌پزشک مراجعه کنید.

پریودی خرگوش

مراجعه سریع به بیمارستان یا دامپزشکی

در این شرایط کاری از دست شما بر نمی‌آید و باید خرگوش مورد نظر توسط دام‌پزشک معاینه شود. این مشکل ممکن است به دلایل زیر باشد:

  • التهاب مثانه یا پولیپ
  • وجود عفونت در ادرار و مثانه
  • در شرایط وخیم‌تر نشانه‌ای وجود سرطان کلیه و مثانه است

اگر حیوان شما برای دفع ادرار تلاش زیادی می‌کند اما موفق نمی‌شود نیز، باید سریعا به دام‌پزشک مراجعه کنید. این موضوع یا نشانه‌ از کار افتادن کلیه‌ها بوده یا مجاری ادراری بسته شده‌اند. به طور کلی در صورت مشاهده هرگونه مشکلات جسمی در دوران پریودی، بهتر است به سایر بیماری‌های خرگوش نیز شک کنید.

سخن پایانی

حال که ما هم با مقوله پریودی خرگوش بیشتر آشنا شدید، می‌دانید که نگهداری از این موجودات لطیف و زیبا اصلا کار سختی نیست. خرگوش‌ها، برعکس برخی از حیوانات خانگی، هنگام فحل شدن و پریودی اصلا آزاری نداشته و شاید شما به سختی متوجه این موضوع شوید که خرگوشتان پریود است. در صورت مشاهده هرگونه خونریزی و یا مشاهده علائم سختی در دفع ادرار، بهتر است فورا به یک متخصص مراجعه کنید.

سوالات متداول

  1. آیا خرگوش‌ها پریود می‌شود؟
    بله، تمام خرگوش‌ها پریود می‌شوند اما نشانه‌های آن با دیگر پستانداران متفاوت است.
  1. آیا نیاز است که هنگام پریودی برای خرگوش پوشک بگذاریم؟
    پریودی خرگوش‌ها با خونریزی همراه نبوده و نیازی به استفاده از پوشک یا نوار بهداشتی ندارند.
  1. خونریزی خرگوش‌ها در زمان پریود نشانه چیست؟
    خرگوش شما ممکن است مجروح شده و یا دارای بیماری‌های کلیوی و مثانه باشد. خونریزی خرگوش ارتباطی با پریودی او ندارد.

پیام بگذارید