رد کردن پیوندها
معرفی سگ شیتزو؛ همه چیز درمورد این نژاد با نمک

همه چیز درباره “سگ شیتزو” | محبوب‌ترین نژاد سگ عروسکی

نژاد شیتزو که به نام‌های شیر کوچک یا سگ شیر نیز شناخته می‌شود، یک سگ عروسکی منحصر‌به‌فرد و محبوب است. اگر به نگهداری از سگ‌ها علاقه دارید، این نژاد به احتمال زیاد می‌تواند بهترین دوست و همدم برای شما باشد. شیتزو عروسکی، سگ‌هایی بسیار پرانرژی، بازیگوش و شجاع با ظاهری زیبا و جذاب هستند. در این مقاله از پتسی به بررسی ویژگی‌ها، بیماری‌ها و نحوه نگهداری، آموزش و تغذیه نژ‌اد سگ شیتزو پرداخته‌ایم.

مشخصات سگ شیتزو
نام‌های دیگر شیر کوچک، یا سگ شیر
خاستگاه تبت
قد نر: ۲۳ – ۲۸ سانتی‌متر

ماده:  ۲۰ – ۲۵ سانتی‌متر

وزن نر: ۴٫۹۹ تا ۸٫۶ کیلوگرم

ماده: ۴٫۵۴ تا ۸٫۲ کیلوگرم

رنگ طیف رنگی مختلف همچون خاکستری، مشکی، طلایی، قهوه‌ای، سفید، خرمایی، آبی، جگری، بلوطی
خلق‌وخو برون‌گر، اجتماعی، مغرور، شاد و سرزنده
تغذیه نیم تا ۱ فنجان غذای خشک سگ
طول عمر ۱۰ تا ۱۸ سال
بیماری‌ها عطسه کردن‌ برعکس، سنگ مثانه و کلیه، بیماری‌های مربوط به چشم

تاریخچه سگ‌های شیتزو

سگ‌ شیتزو یک نژاد باستانی با شجره‌نامه‌ای پر از ابهام است، ولی بیشتر شواهد دال بر تبتی بود این سگ‌ها دارد. حدود هزاران سال پیش در تبت از سگ‌های خشن و بزرگی به‌عنوان نگهبان استفاده می‌کردند. از سگ‌های پشمالوی کوچک شیتزو نیز به‌عنوان همراهانی برای هشدار دادن به این نژاد سگ‌های نگهبان استفاده می‌شد.

شیر در بودیسم بسیار مقدس بوده و تاریخچه سگ‌های شیر تبتی نیز با آیین بودایی هندوها عجین شده است. بر همین اساس، لاماهای چینی و تبتی سگ‌های عروسکی خود را به‌گونه‌ای پرورش می‌دادند که شبیه شیر باشند. افسانه‌های زیادی درباره شیتزو وجود دارد که در آن‌ها از سگ‌های شیر به‌عنوان روح معابد و صومعه‌های تبت یاد شده است. بر اساس شواهد و نقاشی‌های موجود نژاد شیتزو قدیمی‎ترین و کوچک‌ترین گونه از سگ‌های مقدس تبتی است.

 

در گذر زمان، سگ‌های شیتزو تبتی به‌عنوان یکی از هدایا برای ادای احترام به امپراتوران چین ارسال شد. این نژاد توانست به‌خوبی خود را با تابستان‌های گرم و شرجی و زمستان‌های بسیار سرد این کشور سازگار کند. با جفت‌گیری شیتزوها با پاگ‌های چینی همچون سگ پیکینیز نسل جدیدی از این سگ‌ها پدید آمد. هرچند برخی از ویژگی‌های شیتزوهای پرورش‌یافته متفاوت از سگ‌های شیر اصیل از نسل لهاسا آپسوها است.

عکس سگ شیتزو عروسکی

به مرور زمان نژاد شیتزو به اروپا، انگلستان، نروژ، هلند و پس از جنگ جهانی دوم به ایالات متحده را یافت. سگ‌های نژاد شیتزو در سال ۱۹۶۹ توسط انجمن لانه‌سازی آمریکا (AKC) به رسمیت شناخته شدند.

انواع نژادهای سگ شیتزو

با ورود سگ‌های شیتزو به کشورهای مختلف و جفت‌گیری با سایر نژادهای انتخابی، گونه‌های مختلفی از این نژاد پدید آمد. برخی از مشهورترین و محبوب‌ترین گونه‌های سگ شیتزو به شرح زیر هستند:

  • پاگ زو: پاگ + شیتزو
  • مال شی: سگ مالتیز + شیتزو
  • شی پو: نژاد پودل + شیتزو
  • آفنپینچر: آفینتزو +‌ شیتزو
  • شینزه: پکینیز + شیتزو
  • وشی: وست هایلند وایت تریر + شیتزو
  • بیتزو: بیگل + شیتزو
  • کاواتزو: کاوالیر کینگ چارلز اسپانیل + شیتزو
  • بیچون فریز: ژوجون + شیتزو
  • شورکی زو: یورکشایر تریر + شیتزو

ویژگی‌های ظاهری شیتزو

شیتزو یک سگ کوچک آپارتمانی به ارتفاع ۲۳ تا ۲۶ سانتی‌متر و وزن ۲ تا ۵ کیلوگرم است. چشمانی درشت، گرد و تیره‌رنگ با فاصله مناسب روی سر گرد و پهن شیتزو جای دارد. این نژاد دارای صورتی صاف، پوزه‌ای کوتاه و مربعی با بینی زیبا، کوچک و سیاه رنگ است. کل بدن شیتزو به خصوص در ناحیه سر، پوشیده از موهای بلند و یال مانندی است که کمترین مقدار ریزش را دارد. او دارای گوش‌های بزرگ و آویزانی است که معمولاً زیر انبوهی از موها پنهان شده است.

پیشنهاد مطالعه:
۴ نژاد اصلی سگ کولی(collie)؛ ویژگی‌ها + تصاویر + آموزش

سگ شیتزو پاهای عضلانی صاف با استخوان‌بندی عالی و پشتی کاملاً صاف دارد. اصالت این سگ‌‌ها را می‌توان از دندان‌های نیش بیرون زده و فک پایینی که کمی جلوتر آمده تشخیص داد. این نژاد رنگ‌های بسیار متنوعی دارد و در ایران رنگ‌هایی چون خاکستری، مشکی، طلایی، قهوه‌ای، سفید و خرمایی بیشتر وجود دارد. از دیگر رنگ‌های این نژاد به رنگ آبی، جگری و بلوطی می‌توان اشاره نمود. سگ شیتزو می‌تواند با داشتن رنگ‌های متفاوت قیمت بیشتری نسبت به سگ‌های دیگر داشته باشد. ویژگی‌های ظاهری سگ همیشه روی قیمت آن‌ها نیز تأثیرگذار خواهد بود.

ویژگی رفتاری سگ شیتزو

سگ‌های شیتزو با پرخاشگری بیگانه‌اند و به‌خاطر داشتن شخصیتی جذاب و شاد، مورد استقبال دوستداران سگ در تمام سنین هستند. این نژاد بسیار باهوش و برون‌گرا بوده و همچون یک شیر مغرور و پر از اعتمادبه‌نفس هستند. آن‌ها با وجود داشتن جثه کوچک، شجاعت، اعتمادبه‌نفس زیاد و اراده قوی دارند و به طور مداوم باید آموزش ببینند. سگ‌های شیتزو به‌شدت اجتماعی هست و به‌سرعت می‌توانند با مهمانان و افراد جدید ارتباط برقرار کنند.

عکس سگ شیتزو

نژاد شیتزو به‌شدت از تنهایی بیزار است و نیاز به عشق و توجه مداوم از سوی شما دارد. اگر شیتزو احساس کند توجه بسیار کمی به او می‌شود، محبت‌هایش می‌تواند به‌سرعت به حسادت تبدیل شود. پس یا پارس می‌کند و یا با غرغر کردن می‌خواهد توجهات را به  سمت خود جلب کند. برخی از گونه‌های سگ شیتزو نیز ممکن است با ناراحتی به داخل سبد خود بروند. آن‌ها از تحسین و نوازش شدن لذت می‌برند و در مجاورت با افراد موردعلاقه احساس راحتی بیشتری می‌کند. طبیعت گشاده‌رو و اجتماعی‌شان، آن‌ها را به سگ‌هایی برای خانوادگی تبدیل کرده است.

بهداشت نژاد شیتزو

نظافت کردن و مراقبت از سگ شیتزو به دلیل موهای بلندش کار نسبتاً دشوار و زمان‌بری است. اگر موهای بدن او به طور مرتب کوتاه نگردد می‌تواند آن‌قدر بلند شده که روی زمین کشیده شود. برای مراقب از نژاد شیتزو و موهای بلند او باید چند کار زیر را حتماً انجام دهید.

  • اجازه ندهید موهای سر داخل چشمان سگ برود، زیرا باعث ملتهب شدن چشم‌ها و مشکلات بینایی در او می‌شود. پس بهتر است موها در قسمت سر را همیشه کوتاه کنید یا اینکه با کش ببندید تا مانع ریزش موها جلو چشم او شوید. (مقاله مرتبط: ریزش موی سگ)
  • با یک برس سیمی باکیفیت، روزانه موهای شیتزو را لایه‌لایه کرده و شانه بزنید. با این کار مطمئن می‌شوید که برس به پوست رسیده و تمامی موهای ریخته شده، کثیفی‌ها و موهای گره‌خورده حذف شده‌اند. (مقاله مرتبط: برس سگ)
  • هنگام حمام کردن سگ شیتزو حتماً از شامپوهای مخصوص و در صورت امکان حاوی نرم‌کننده استفاده کنید. با این کار از شدت گره‌خوردگی موها کاسته شده و موها راحت‌تر شانه می‌شود و گره‌های موجود نیز زودتر از بین می‌رود. برای حفظ مو در این سگ‌ها بهتر است هر ۳ تا ۴ هفته یک‌بار حتماً آن‌ها را به حمام ببرید. (مقاله مرتبط: شامپوی سگ)

حواستان همیشه به چشمان شیتزو باشد و بهتر است هر روز گوشه چشم‌ها را با پارچه مرطوب به‌آرامی تمیز کنید. ناخن‌ها نیز باید حداقل یک بار در ماه کوتاه شوند، ولی مسواک زدن دندان‌ها باید به صورت روزانه انجام گیرد. (مقاله مرتبط: گرفتن ناخن سگ)

مراقبت از گوش‌های سگ شیتزو

به دلیل حجم بیش از حد مو که اغلب در کانال شنوایی سگ رشد می‌کند، عفونت‌های مربوط به گوش در این نژاد بیشتر دیده می‌شود. گوش‌های شیتزو را به طور مرتب بررسی و در صورت لزوم آن‌ها را با گوش‌پاک‌کن سگ تمیز کنید. با این روش می‌توانید به‌خوبی از ابتلای شیتزو به انواع عفونت‌های گوش جلوگیری کنید. (مقاله مرتبط: تمیز کردن گوش سگ)

آرایشگر سگ شما در صورت لزوم می‌تواند موهای مجرای گوش را نیز بردارد. برداشتن مو‌های مجرای گوش سگ کار آسانی نیست و باید به‌صورت حرفه‌ای انجام شود، زیرا مجرای گوش به‌راحتی آسیب می‌بیند. (مقاله مرتبط: آرایشگاه سگ)

تغذیه سگ‌های نژاد شیتزو

سگ‌های شیتزو بدن‌های ریز اما ورزشکاری دارند، تا جایی که برخی افراد آن‌ها را برای مسابقات چابکی آموزش می‌دهند. اگر شیتزو در مسابقات ورزشی شرکت می‌کند، به انرژی بالایی نیاز دارد و اولویت با مقدار کالری در رژیم غذایی او است. همچنین، دارای موهای بلند با کمترین مقدار ریزش هستند. پس برای حفظ سلامتی کلی شیتزو به رژیم غذایی سالمی نیاز دارید. وجود اسیدهای چرب امگا ۳ و بیوتین در تغذیه سگ شیتزو برای حفظ سلامت مو و رشد آن ضروری است. (مقاله مرتبط: تغذیه توله سگ)

پیشنهاد مطالعه:
معرفی نژاد سگ آزاواخ

شیتزو بالغ به‌عنوان یک سگ کوچک معمولاً به نیم تا ۱ فنجان غذای خشک باکیفیت در روز نیاز دارد. با این حال، مقدار دقیق غذای او بر اساس سن، جثه، متابولیسم بدن، کیفیت غذا و سطح فعالیت روزانه او تعیین می‌گردد. برای داشتن سگ سالم با وزن ایده‌آل بهتر است یک برنامه غذایی اختصاصی متناسب با حیوان خود از دام‌پزشک دریافت کنید. همیشه وزن او را کنترل و با مشاهده اضافه‌وزن، نسبت به تغییر رژیم غذایی سگ اقدام کنید. (مقاله مرتبط: چاقی در سگ)

تربیت سگ شیتزو

عکس سگ شیرو

شیتزوها از نژاد سگ‌های باهوش هستند، ولی به دلیل داشتن غرور و سرسختی، آموزش آن‌ها سخت است. پس حتماً آموزش فرمان‌های اولیه به سگ‌های نژاد شیتزو را از تولگی شروع کنید. همچنین، به دلیل داشتن مثانه کوچک، تربیت سگ در خانه ممکن است چالش‌برانگیز باشد.

برای مقابله با این موضوع بهتر است سه ساعت بعد از غذا دادن یا بازی با سگ، او را بیرون ببرید. همچنین، می‌توانید استفاده از جعبه دستشویی را به آن‌ها آموزش دهید تا در مواقع نیاز در خانه رفع‌حاجت کنند. (مقاله مرتبط: آموزش دستشویی به سگ)

نگهداری از شیتزوها

شیتزو یک سگ کوچک آپارتمانی است که به سرعت می‌تواند با خانه کوچک شما سازگار شود. به‌خصوص وقتی هوای بیرون را دوست ندارد، ترجیح می‌دهد در خانه بماند و در آغوش گرفته شود. زیرا در آب‌وهوای بسیار گرم عملکرد آن‌ها پایین می‌آید و احتمال دارد گرمازده شوند. (مقاله مرتبط: گرمازدگی سگ)

سطح انرژی سگ شیتزو متوسط است و به ورزش و فعالیت‌های معمولی نیاز دارد. پیاده‌روی‌ روزانه و فعالیت‌های سرگرم‌کننده مانند بازی‌ها شیتزو شما را به‌خوبی از نظر ذهنی و جسمی تحریک می‌کند. (مقاله مرتبط: ورزش سگ)

بیماری‌های نژاد شیتزو

به‌طورکلی، نژاد سگ شیتزو به‌عنوان سگ‌هایی سالم شناخته می‌شوند. اما شما باید با بیماری‌هایی که ممکن است در این سگ‌ها وجود داشته باشد آشنایی کامل داشته باشید. زیرا باید بتوانید در صورت بروز نشانه‌های اولیه در کوتاه‌ترین زمان بیماری را برطرف کنید. (مقاله مرتبط: بیماری خطرناک سگ)

آیا به این نژاد علاقمندید و قصد دارید پس از آشنایی با خصوصیات نژاد شیتزو یکی از آن‌ها را تهیه کنید؟ پس بهتر است قبل از خرید، کارت سلامت سگ شیتزو منتخب را مشاهده کنید تا از سلامت و واکسینه بودن او مطمئن شوید. (مقاله مرتبط: واکسیناسیون سگ) در ادامه مطلب برایتان از بیماری‌های شایع این نژاد صحبت خواهیم کرد.

  • عطسه کردن‌ برعکس

زمانی که سگ شما هیجان‌زده می‌شود یا غذای خود را با سرعت می‌خورد، ممکن است به این مشکل دچار شود. اگر بهداشت سگ نیز رعایت نشود شما شاهد بروز چنین مشکلاتی خواهید بود. در این حالت، مایعات بینی به سمت کام حرکت می‌کنند و به سگ حالت خفگی دست می‌دهد. اقدامی که شما باید انجام دهید این است که گلوی سگ خود را به آرامی ماساژ دهید. همچنین، با او طوری رفتار کنید که آرامش خود را مجدداً به دست بیاورد.

  • سنگ مثانه و کلیه

دیگر مشکلی که می‌تواند برای سگ شما رنج‌آور باشد سنگ مجاری اداری است. این بیماری‌ها نیز جزو بیماری‌های شایع در نژاد سگ شیتزو است. مشاهده خون در ادرار از علایم ابتلای سگ به این بیماری‌ها است و باید هرچه سریع‌تر نزد دامپزشک برده شود. از علت‌های بروز سنگ مجاری ادراری به مواردی چون نگه داشتن زیاد ادرار و مصرف زیاد کلسیم و پروتئین می‌توان اشاره نمود.

  • بیماری‌های مربوط به چشم

به دلیل آنکه این سگ چشم‌هایی درشت و برآمده دارد مستعد بیماری‌های چشم است. بیماری‌ها و اختلالات چشمی در سگ شیتزو به شرح زیر هستند:

  • کراتیت: نوعی التهاب قرنیه است که می‌تواند منجر به زخم قرنیه و کوری سگ شود.
  • پروپتوز: در اثر این بیماری کره چشم از کاسه چشم خارج شده و پلک‌ها پشت کره چشمگیر می‌کنند.
  • دیستیشیازیس: مژه‌های غیرطبیعی در حاشیه چشم رشد کرده و در اثر فرو رفتن به چشم، باعث زخم و التهاب می‌گردند.
  • آتروفی پیش‌رونده شبکیه: در اثر این بیماری سلول‌های بینایی شبکیه به‌مرور از بین رفته و سگ کور می‌شود.
پیشنهاد مطالعه:
معرفی انواع سگ‌های شکاری / 5 نژاد محبوب

تمامی بیماری‌های چشمی با علایم مشترکی همچون قرمزی، سوزش، خارش و در برخی موارد با ریزش اشک همراه هست. پس بهتر است در صورت مشاهده این علایم فوراً به دامپزشک مراجعه نمایید تا بررسی‌های تکمیلی هر چه سریع‌تر انجام شود.

سگ شیتزو در میان ایرانیان چه اندازه محبوبیت دارد؟

عکس توله سگ شیتزو

شیتزو یکی از محبوب‌ترین نژادهای سگ آپارتمانی در ایران است و طرف‌داران بسیار زیادی دارد. یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شود ایرانیان تمایل زیادی برای نگهداری از شیتزو داشته باشند، ظاهر عروسکی و زیبای او است. اجتماعی و خونگرم بودن نژاد شیتزو از دیگر دلایل محبوبیت این سگ در بین علاقه‌مندان خود است. این نژاد نسبت به بسیاری از نژاد‌های دیگر قیمت مناسب‌تری دارد و همین امر محبوبیت او را دوچندان می‌کند. (مقاله مرتبط: سگ محبوب در ایران)

آیا سگ شیتزو برای من مناسب است؟

قبل از اینکه یک توله‌سگ شیتزو را به خانه خود بیاورید، باید مطمئن شوید که این سگ برای شما مناسب است یا خیر. به‌هرحال، سگ شیتزو برای ۱۲ تا ۱۶ سال بعد بخشی از زندگی شما خواهد بود و دوست دارد همیشه و همه‌جا همراه با شما باشد. شیتزو یک سگ خانوادگی عالی است و می‌تواند هم برای صاحبان باتجربه و هم برای افراد مبتدی، یک انتخاب مناسب باشد. این سگ به‌ویژه برای افراد مسن پیشنهاد مناسبی خواهد بود تا از طبیعت شاد سگ شیتزو در زندگی روزمره بهره ببرند. (مقاله مرتبط: شرایط نگهداری سگ)

با سگ شیتزو همیشه یک همراه دوست‌داشتنی و بامزه در کنار خود دارید که می‌تواند زندگی روزمره شما را تغییر دهد. هنگامی که در مورد نژاد تصمیم گرفتید و نژاد موردعلاقه خود را یافتید مهم است یک پرورش‌دهنده قابل‌اعتماد نیز پیدا کنید. بهتر است فردی را انتخاب کنید که تجربه زیادی در پرورش سگ داشته باشد.

نکات جالب در رابطه با نژاد سگ شیتزو

شیتزو یک سگ محبوب در امپراتوری چین بود. همسر امپراتور چین، قانونی را صادر کرد که بر اساس آن هر کسی که سگ قصرش را عذاب دهد باید اعدام شود. طبق سنت، ملکه بعدی یک قصر اختصاصی برای سگ‌ها داشت. در آنجا به سگ آموزش داده می‌شد که هنگام بازدید ملکه از آن‌ها پنجه‌های خود را تکان دهند. این سگ‌ها در حال حاضر در خارج از آسیا نیز همراهان محبوبی هستند. به‌طوری‌که شخصیت‌هایی مانند ملکه الیزابت دوم و بیل گیتس نیز یکی از این سگ‌های تبتی را خریداری کرده‌اند.

شیتزو کراس به سگی گفته می‌شود که حاصل جفت‌گیری سگ شیتزو با یک نژاد دیگر باشد. شیتزو کراس‌ها در مقایسه با شیتزو اصیل قیمت کمتری دارند. این در حالی است که ممکن است ظاهر شیتزو کراس‌ها از سگ اصیل شیتزو زیبا‌تر باشد. شیتزو کراس‌ها در مقایسه با سگ شیتزو اصیل به بیماری‌های شایع این نژاد کمتر مبتلا می‌شوند.

شخصیت و ظاهر شیتزو در سال‌های زندگی تغییر می‌کند. اگر توله این نژاد را انتخاب کرده‌اید باید بدانید که ممکن است در سنین بالا‌تر رفتار‌های غیر قابل پیش‌بینی در این نژاد ببینید.

آیا شرایط نگهداری از سگ شیتزو را دارید؟

موارد مهم برای نگهداری سگ شیتزو

سخن پایانی

سگ‌های شیتزو، سگ‌هایی مستقل و باهوش هستند و در هنگام آموزش بسیار سرسخت به نظر می‌رسند. برای متقاعد کردن سگ به صبر و تشویق زیادی نیاز است. تمرین مداوم با تکرارهای زیاد کلید موفقیت شما خواهد بود. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به این سایت مراجعه کنید.

سوالات متداول

  1. آیا مراقبت از سگ شیتزو سخت است؟
    شیتزو یک سگ خانوادگی عالی است. این سگ برای صاحبان با تجربه و هم برای افراد مبتدی، یک انتخاب مناسب است.
  2. میانگین طول عمر سگ شیتزو چقدر است؟
    طول عمر این سگ ۱۵ تا ۱۶ سال است.
  3. آیا ریزش موی سگ شیتزو زیاد است؟
    مراقبت از سگ شیتزو به دلیل موهای بلندش کاری بسیار دشوار است. موهای بدن او می تواند آنقدر بلند شود که اگر مرتباً کوتاه نشود، روی زمین کشیده می‌شود.

 

پیام بگذارید

  1. درود خسته نباشید من به تازگی قصد خرید این سگ رو دارم امکانش هست از معایب سگ شیتزو هم بگید

    1. سلام ممنونم که سوالتون رو با ما مطرح کردید.
      اولین مورد نیاز به رسیدگی دائم دارد چرا که نظافت کردن و مراقبت از سگ شیتزو به دلیل موهای بلندش کار نسبتاً دشوار و زمان‌بری است و مرتبا باید کوتاه گردد. دومین مورد آموزش آنها است زیرا اسگ شیتزو به دلیل داشتن غرور و سرسختی که دارند آموزش آنها را سخت کرده است.