رد کردن پیوندها
ماهی گوپی

معرفی ۲۰ نوع “ماهی گوپی” با دنباله‌های جادویی

گوپی‌ها در طول تاریخ برای نسل‌های مختلف یکی از محبوب‌‌ترین سرگرمی‌های آکواریومی بوده‌اند. آنها بیش از یک قرن است که به عنوان حیوانات خانگی پرورش می‌یابند و وقتی در کنار سایر گونه‌های ماهی غیرتهاجمی قرار می‌گیرند، حیوانات خانگی خوبی هستند. در این مقاله از پتسی با ماهی گوپی آشنا می‌شنوید.

مشخصات ماهی قرمز
نام علمی Poecilia reticulata
خاستگاه رودخانه‌های آب شیرین آمریکای جنوبی
عمر ۲-۳ سال
گونه‌های مناسب آکواریوم همۀ گونه‌ها
تغذیه بقایای گیاهان و جلبک‌ها، حشرات، نوزاد ماهی‌ها
آب مناسب پی اچ ۷ و دمای ۲۳ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد
بیماری‌ها مخملی، لکه سفید، آبشش متورم، سل، پوسیدگی باله

تاریخچه ماهی گوپی

ماهی گوپی بیش از ۱۰۰ سال است که برای آکواریوم پروش داده می‌شود. این نوع ماهی را اولین بار رابرت جان لچمر گوپی در سال ‍۱۸۶۶ در جزیره ترینیداد جمع‌آوری کرد. به همین خاطر به او گوپی می‌گویند. گوپی‌ها بومی رودخانه‌های آب شیرین در شمال آمریکای جنوبی، سورینام، گویان و ونزوئلا، و جزایر کارائیب، باربادوس و ترینیداد هستند. در حال حاضر به جز قطب جنوب در بسیاری از آبراه‌های گرم در سراسر جهان یافت می‌شوند.

این حیوان سرسخت زمانی برای کنترل آفات و از بین بردن پشه‌ها استفاده می‌شد. اما بعدها به تجارت حیوانات خانگی راه پیدا کرد و برای خلق رنگ‌های متنوع ماهی پرورش داده شد. امروزه می‌توانید ماهی گوپی شگفت‌انگیز را تقریباً در هر کجا پیدا کنید، قیمت آن از ۳ دلار در فروشگاه حیوانات خانگی محلی شما تا چند صد دلار برای یک گونه خاص از یک پرورش‌دهنده برجسته متغیر است.

ویژگی‌های ظاهری ماهی گوپی

ماهی گوپی‌ تنوع رنگی بسیاری دارد. نرها رنگ‌های زنده‌تری نسبت به ماده‌ها داشته و همچنین باله‌‌های دم‌ بلندتری دارند. برخی از گوپی‌ها دارای دم های کوتاه و گرد، برخی به شکل V و برخی دیگر دم کشیده‌ای به اندازه نصف طول بدن خود دارند. باله‌های روی دم ممکن است ظاهری مرمری یا راه‌راه داشته باشند.

حتی در بعضی از فروشگاه‌ها رنگ‌های کمیاب و عجیبی از گوپی یافت می‌شود که حاصل دستکاری در جفت‌گیری است. اما باید توجه داشته باشید که این ماهی‌ها مانند گلوفیش، عمر کوتاه‌تر و سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند. گذشته از اینکه رنگ‌های اصلی انواع ماهی گوپی به اندازه کافی زیبا و متنوع هستند.

ویژگی‌های رفتاری ماهی گوپی

گوپی‌ها ماهی‌های صلح‌جو و راحتی هستند و با ترکیبی از گونه‌های ماهی غیرتهاجمی دیگر به خوبی بازی می‌کنند. ممکن است بخواهید آن‌ها را با ماهی‌های مشابه و زنده مانند پلاتی، مولی یا ماهی‌های کوچک مانند تتراهای نئون یا ماهی قرمز یا گورخری نگهداری کنید. هر بچه ماهی گوپی ممکن است شام ماهی‌های دیگر باشد، بنابراین بهتر است آنها را با ماهی‌های کوچکتر از خودشان نگه دارید.

تصویر ماهی گوپی

گوپی‌ها در میان علاقه‌مندان به آکواریوم، به‌ویژه مبتدی‌ها طرفداران بسیاری دارند؛ چون نگهداری آنها زیاد سخت نیست و مقرون‌به‌صرفه است. همچنین گونه‌ها و رنگ‌های متنوع آنها در هر جایی پیدا می‌شوند و دست شما برای انتخاب باز است. در ادامه گونه‌های متنوع ماهی گوپی را به شما معرفی می‌کنیم.

انواع ماهی گوپی

در حال حاضر حدود ۳۰۰ گونه گوپی در خانواده Poeciliidae با رنگ‌های چشم‌نواز وجود دارد. با ۲۰ نوع زیبای ماهی گوپی آشنا شوید:

  • گوپی دم‌فانتزی (Fancy Tail Guppies

گوپی‌های دم فانتزی یکی از پرطرفدارترین گوپی‌ها در جهان هستند. همچنین آنها به عنوان گوپی دم‌فن یا گوپی فنتیل شناخته می شوند. این ماهی‌های زیبا دم‌های پهن و بلندی دارند و در همه رنگ‌ها و طرح‌ها یافت می‌شوند و دم‌هایی مانند بادبزن دارند.

  • گوپی دم‌‌دلتا (Delta Tail Guppies)

این نژاد گوپی‌ها دم‌هایی به شکل مثلث دارند. دم‌های مثلثی بعضی از آنها تک‌رنگ و بعضی دیگرشان طرح‌های عجیب و غریب دارد.

ماهی گوپی

  • گوپی دم‌گرد (Round Tail Guppies)

این ماهی‌های کوچک با دم گردی هستند که کوتاه‌تر از بقیه بدن آنهاست. آنها از اولین گونه‌هایی هستند که از نسل گوپی وحشی هستند.

  • گوپی دم‌روسری (Scarf Tail Guppies)

این ماهی زیبا با دم مستطیلی رنگارنگ با رنگ‌های شاد و لبه‌های باریک از سایر گونه‌های گوپی بلندتر است و به دم‌پرچم هم معروف‌ است. این گونه از ماهی‌های گوپی نسبت به سایر گونه‌های آن کمیاب هستند.

  • موزائیک گوپی (Mosaic Guppies)

گوپی‌های موزائیک ماهی‌های زیبا و آرام در رنگ‌های مختلف هستند. آنها بهترین انتخاب برای مبتدیان هستند. علی‌رغم اینکه هر گوپی موزاییکی منحصر به فرد است، همه آنها ظاهری چشمگیر، خالدار با سایه‌های رنگی مختلف دارند. یکی از محبوب‌ترین آنها گوپی موزاییک اژدها است.

  • گوپی پلنگ (Leopard Guppies)

گوپی پلنگ با طرح پلنگی روی بدنش دم‌هایی به شکل‌ها و رنگ‌های متنوع دارد.

  • پاندا گوپی (Panda Guppies)

گوپی‌های پاندا منحصربه‌فرد و زیبا هستند. آنها به اندازه گونه‌های دیگر رایج نیستند و به سال‌ها پرورش و مراقبت نیاز دارند. گوپی پاندا آبی تیره و مشکی یا نقره‌ای است که کنتراست زیبایی ایجاد می‌کند. بعضی از گوپی‌های پاندای ماده به رنگ نارنجی روشن یا صورتی هم دیده می‌شوند. گوپی‌های پاندا بسیار کوچک هستند.

عکس ماهی گوپی

  • کوی‌گوپی (Koi Guppies)

کوی‌گوپی رنگارنگ کوچک هستند و صورت، دم و بدن سفید دارند. کوی‌گوپی‌های ماده کمتر رنگارنگ هستند.

  • گوپی آبی نئون (Neon Blue Guppies)
پیشنهاد مطالعه:
10 "ماهی آکواریوم آب شور" محبوب را بشناسید!

بدن گوپی آبی نئون مانند گوپی‌های آبی به رنگ آبی اما سبک‌تر و روشن‌تر هستند.

  • گوپی سفید (White Guppies)

گوپی‌های سفید شیری‌رنگ سفید هستند. با این حال بعضی از آنها به رنگ نقره‌ای هم دیده می‌شوند.

  • گوپی رنگ‌جامد (Solid Colored Guppies)

گوپی رنگ‌جامد به گوپی‌های یک‌رنگ آبی، قرمز، سیاه و زرد گفته می‌شود. معمولاَ بدن یکرنگی دارند و گاهی سایه‌های روی بدنشان دیده می‌شود.

  • گوپی آلبینو (Albino Guppies)

گوپی آلبینو به‌ویژه گوپی‌های آلبینوی ماده یکی از نادرترین و گران‌قیمت‌ترین انواع گوپی است. این گوپی چشمان قرمز روشن، بدن سفید یا هلویی و دم نارنجی مایل به قرمز دارد. یکی از محبوب‌ترین انواع گوپی آن آلبینوی قرمز است.

ماهی گوپی

  • گوپی توری (Lace Guppies)

گوپی توری محبوب بسیاری از دوستداران ماهی و علاقه‌مندان به آکواریوم است. گوپی توری دم بادکنکی شکل و بدن گردی دارد. گوپی‌های توری روی بدن خود طرح‌هایی با الگوهای منحصر به فرد و لکه‌های تیره دارند. دم‌های بزرگ این ماهی‌های زیبا بسیار جلب توجه می‌کند.

  • گوپی‌ نیمه‌‌رنگی (Half-and-Half Colored Guppies)

گوپی‌ نیمه‌رنگی دو رنگ متفاوت در بدن خود دارد. نیمی از بدنش یک رنگ و نیمه دوم رنگ دیگری است. گوپی‌های نیمه‌رنگی بیشتر به رنگ آبی و سیاه هستند.

  • گوپی کبرا (Cobra Guppies)

گوپی کبرا نوعی گوپی فانتزی با لکه‌هایی در سراسر بدنش است که به پوست مار شباهت دارد. به این گوپی‌ها گوپی پوست مار هم می‌گویند. این گوپی‌ها در رنگ‌ها و سایه‌های مختلفی وجود دارند. گوپی کبری به رنگ سبز ار همه پرطرفدارتر است.

  • گوپی شیشه‌ای (Glass Guppies)

گوپی‌های شیشه‌ای بسیار منحصر به فرد هستند؛ زیرا مانند شیشه تقریباً شفاف هستند. آنها ماهی‌های کوچکی با باله‌ها و دم‌های کوتاه هستند. تماشای گوپی‌های شیشه‌ای به‌ویژه وقتی باردار هستند بسیار جالب است.

  • گوپی دامبو (Dumbo Ear Guppies)

باله‌های روی سینه ماهی دامبو حجیم است و شبیه گوش‌های فیل است. این ماهی با رنگ‌های شاد و متنوع ازجمله قرمز، آبی، سفید و زرد زیبایی خیره‌کننده‌ای دارد. یک نوع محبوب گوپی دامبو محبوب، گوپی دامبو موزاییکی قرمز است.

  • گوپی پلاتینیوم (Platinum Guppies)

گوپی پلاتینیوم برای مبتدیان عالی است. مراقبت از آنها آسان است و بدن سفید صافی دارند. معمولاً دم آنها نیز بلوند پلاتینی یا سفید است.

  • گوپی لیریتیل (Lyretail Guppy)

گوپی‌های لیریتیل یکی از جالب‌ترین گوپی‌های جهان هستند که با روش‌های پرورشی خاص به وجود آمده‌اند. این گوپی‌های منحصربه‌فرد دم‌هایی بلند، گاهی به اندازه بدنشان دارند.

  • گوپی دم‌سرخ (Fire-Tail Guppie)

گوپی‌های دم‌سرخ، که به نام گوپی‌های دم‌شعله‌ای نیز شناخته می‌شوند، دم‌های قرمز مایل به نارنجی روشن دارند و به رنگ‌های مختلفی دیده می‌شوند.

ماهی گوپی

نگهداری از ماهی گوپی

ماهی گوپی انتخاب خوبی برای کسانی است که تجربه زیادی ندارند. نگهداری از آنها نسبتاً راحت است اما با این حال باید به نکته‌هایی درباره مراقبت از آنها توجه کنید:

  • آکواریوم

برای نگهداری ماهی گوپی بهتر است از آکواریوم بزرگ استفاده کنید؛ چون گوپی ماهی بسیار فعالی است و در یک آکواریوم گیاهی و وسایل دکوری نرم خوب بازی می‌کند و رشد می‌کند. گوپی‌ها به طور متوسط به طول ۶-۵ سانتی‌متر رشد می‌کنند، بنابراین کوچکترین اندازه مخزن یک آکواریوم ۵ گالن برای سه گوپی است. اما با توجه به سرعت تکثیر آنها، یک آکواریوم ۱۰ یا ۲۰ گالن در درازمدت مناسب‌تر خواهد بود.(مقاله مرتبط: ساخت آکواریوم)

اگر قصد دارید آنها را پرورش دهید، با نسبت یک نر به ازای هر دو تا سه ماده شروع کنید و پوشش زیادی (مانند گیاهان آکواریومی) برای نوزادان فراهم کنید تا در آنها پنهان شوند. به‌علاوه، از فیلتر ملایم مانند فیلتر اسفنجی استفاده کنید که بچه‌های کوچک مکیده نشوند. خزه جاوا یکی از ساده‌ترین گیاهان برای رشد است و پوششی عالی برای نوزادان ماهی گوپی فراهم می‌کند تا از خورده شدن توسط نژادهای بزرگ‌تر نجات پیدا کنند.

از اضافه کردن گونه‌های تهاجمی مانند کوسه ماهی آکواریومی یا نژاد بال ببری که ممکن است باله‌های آنها را بکند یا آنها را بخورد، خودداری کنید.

  • وسایل داخل آکواریوم

برخلاف دیگر گونه‌های ماهی‌های گرمسیری، گوپی‌ها درباره وسایل تزئینی موجود در مخزن خود حساس نیستند. هرچقدر وسایل داخل آکواریوم بیشتر محیط طبیعی را تداعی کند بهتر است. شن و ماسه با اندازه بزرگ انتخاب خوبی برای خاک بستر آکواریوم است؛ چون هم احتمال بلعیده شدن آن توسط ماهی‌ها پایین می‌آید هم برای پوشش گیاهی آکواریوم مفید است.(مقاله مرتبط: انواع خاک بستر آکواریوم)

پناهگاه‌هایی از برگ‌ها، خزه‌ها و علف‌ها برای ماهی‌ها بسازید که بتوانند در میان آنها پنهان شوند و احساس راحتی بیشتری کنند. یک فضای خالی در وسط آکواریوم در نظر بگیرید که ماهی‌ها بتوانند بازی کنند. سنگ‌های مصنوعی، چوب دریفت و تزئینات پلاستیکی و هر وسیله‌ای که لبه‌های تیز یا دندانه‌دار نداشته باشد می‌تواند داخل آکواریوم قرار بگیرد.

  • جدا کردن گوپی‌های نر و ماده

توصیه می‌کنیم گوپی‌های نر و ماده را در آکواریوم‌های جداگانه نگه دارید. گوپی‌های ماده‌ حتی پس از جدا شدن از نرها می‌توانند اسپرم‌ها را برای تخم‌ریزی‌های متعدد ذخیره کنند. تقسیم‌کننده‌ و پارتیشن‌های آکواریوم راه‌حل موقت خوبی هستند؛ اما بسیاری از این تقسیم‌کننده‌های پلاستیکی و سست معمولاً برای جدا نگه داشتن ماهی‌های نر و ماده کافی نیستند.

تصویر ماهی گوپی

  • شرایط آب

مانند بسیاری از افراد زنده، گوپی ها از سطح پی اچ ۷ یا بیشتر لذت می‌برند. آن‌ها همچنین آب سخت با مقادیر مناسبی از کلسیم، منیزیم و سایر مواد معدنی ضروری را دوست دارند. آب چاه با پی اچ بالا یکی از بهترین انتخاب‌هاست. با این حال، اگر آب شما به طور طبیعی سبک است، مواد معدنی به آب آکواریوم اضافه کنید.(مقاله مرتبط: آب مناسب برای آکواریوم)

پیشنهاد مطالعه:
معرفی 10 ماهی آکواریوم آب شیرین برای تازه‌کارها!

ماهی گوپی از آب‌های گرم آمریکای جنوبی می‌آید. آن‌ها می‌توانند به خوبی با یک محدوده دمایی نسبتاً گسترده سازگار شوند. با این حال، آن‌ها در شرایط گرمتر بهترین عملکرد را دارند. چرخه زندگی یک گوپی می‌تواند بر اساس شرایط آب در نوسان باشد. در هوای سردتر، آن‌ها با سرعت کمتری بالغ می‌شوند و به ندرت رشد می‌کنند. برعکس در شرایط گرم‌تر سریع‌تر به بلوغ می‌رسند.

  • بخاری آکواریومی

یک بخاری آکواریومی برای گرم نگه داشتن آب در دمای ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد تهیه کنید. زیرا گونه‌های جدید گوپی‌های فانتزی به اندازه گونه‌های اصلی موجود در طبیعت انعطاف‎پذیر نیستند. در این محدوده دما، گوپی‌های شما باید دو تا سه سال عمر داشته باشند. اگر حرارت را تا ۲۷/۷ درجه سانتی‌گراد افزایش دهید، ماهی سریعتر رشد می‌کند و بچه‌های بیشتری تولید می‌کند؛ اما آنها فقط ۱۸ ماه زنده می‌مانند. اگر دما را به ۲۲/۲ درجه سانتی‌گراد کاهش دهید، طول عمر آنها ممکن است به ۳/۵ سال یا بیشتر افزایش یابد.

تغذیه ماهی گوپی

بسته به دمای آکواریوم خود و سایر ماهی‌ها می‌توانید یک یا دو بار در روز به ماهی گوپی غذا بدهید. همیشه با کمی غذا شروع کنید و وقتی تمام شد، کمی بیشتر اضافه کنید. چند دقیقه تکرار کنید و از این زمان برای بررسی تمام ماهی‌های خود استفاده کنید. زمان تغذیه زمان بسیار خوبی برای دیدن اینکه آیا ماهی‌های شما عجیب رفتار می‌کنند یا بیمار هستند. برای تغذیه گوپی‌ها به نکته‌های زیر دقت کنید:

  • گوپی‌ها در گدایی غذا حرفه‌ای هستند؛ به همین دلیل صاحبان آنها اغلب بیش از حد به آنها غذا می‌دهند. غذای اضافی می‌تواند به یبوست و سایر مشکلات سلامتی ماهی گوپی منجر شود.
  • به گوپی‌های بالغ یک یا دو بار در روز، به اندازه‌ای که می‌توانند در یک دقیقه آن را تمام کنند غذا بدهید. اگر بچه‌ماهی پرورش می‌دهید، می‌توانید تغذیه را به سه تا پنج بار در روز افزایش دهید.
  • توجه داشته باشید که مقدار هر وعده غذایی بسیار کمتر باشد تا آب را با غذای اضافی آلوده نکنید. گوپی‌ها از جلبک‌هایی که در داخل آکواریوم رشد می‌کنند می‌چرند.
  • گوپی‌ها همه‌چیزخوار هستند و انواع غذاهای تولید مارک‌های مختلف را دوست دارند. رژیم‌های پلت‌شده به نام میکروپلت بهترین انتخاب هستند زیرا عمر بیشتری دارند. می‌توانید یک یا دو بار در هفته مکمل‌هایی مانند غذاهای ماهی منجمد را هم به غذایشان اضافه کنید.

تولید مثل ماهی گوپی

عکس ماهی گوپی

ممکن است به عنوان علاقه‌مند نگهداری از ماهی گوپی فقط یک گوپی ماده در آکواریوم داشته باشید؛ اما در کمال تعجب می‌بینید که به یکباره تعداد آنها چندبرابر شده است. گوپی‌های ماده می‌توانند اسپرم را ذخیره کنند و تنها یک بار لقاح توسط یک نر لازم است تا چند بار تخم‌ریزی انجام شود. ماده در هر تخم‌ریزی ۱۰ تا ۵۰ بچه به دنیا می‌آورد. بسیاری از اوقات، بچه تازه متولدشده توسط ماهی‌های دیگر در آکواریوم خورده می‌شود، بنابراین اگر می‌خواهید هر ماهی را نجات دهید، آن‌ها را در یک مخزن یا جعبه پرورش جداگانه نگهداری کنید.

بیماری ماهی گوپی

یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های صاحبان آکواریوم این است که چطور باید ماهی بیمار را تشخیص بدهند. اگر یک یا چند مورد از این نشانه‌ها را در ماهی مشاهده کردید به این معنی است که ماهی شما بیمار شده است.

  • از دست دادن اشتها
  • ضعف یا بی‌حالی
  • از دست دادن تعادل یا کنترل شنا، شناور شدن وارونه، یا نشستن در کف آکواریوم
  • شنای نامنظم
  • گوشه‌گیری از جمعیت ماهی‌ها
  • نزدیک شدن به سطح آب یا زدن دهان به لوله‌های آب
  • افزایش تعداد تنفس یا تنفس سخت
  • چشمک زدن
  • باله های صاف و چسبیده به بدن

تصویر ماهی گوپی

نشانه‌هایی که به آنها اشاره کردیم ممکن است علائم بیماری‌های مختلف ماهی گوپی باشند که شایع‌ترین آنها عبارت‌اند از:

  • بیماری مخملی (Oodinium)

در بدن یک ماهی گوپی مبتلا به بیماری مخملی نقطه طلایی‌رنگی دیده می‌شود و تشخیص آن در مراحل اولیه بسیار دشوار است؛ زیرا نقاط بسیار کوچک و به سختی قابل مشاهده هستند. این بیماری بسیار خطرناک است و به راحتی به تمام ماهی‌های موجود در آکواریوم سرایت می‌کند. بیماری مخملی به عنوان گرد طلا یا زنگ هم شناخته می‌شود که توسط انگل اودینیوم ایجاد می‌شود. اودینیم از طریق پوست، باله‌ها و آبشش به بدن ماهی وارد می‌شود و سلول‌ها را از بین می‌برد و از مواد مغذی داخل آن تغذیه می‌کند. این انگل به دلیل کیفیت پایین آب آکواریوم ایجاد می‎شود.

  • بیماری لکه سفید (white spot)

بیماری لکه سفید توسط انگل ایجاد می‌شود و تشخیص آن بسیار آسان است. لکه‌های سفید کوچکی را روی باله‌ها و پوست ماهی دیده می‌شود. این انگل بر روی پوست ماهی کریستال‌های سفید ایجاد می‌کند. این بلورها بزرگ می‌شوند و به زیر لایه می‌افتند و هزاران انگل جدید ایجاد می‌کنند. ماهی‌های مبتلا به این بیماری شروع به مالیدن پوست خود به سنگ، گیاهان، برگ‌ها یا کناره‌های آکواریوم می‌کنند. آنها ناراحت به نظر می‌رسند و بی‌اشتها می‌شوند.

  • پوسیدگی باله (Rotting fins and tail rot)
پیشنهاد مطالعه:
دلیل پوسیدگی باله ماهی یا دمخوره | راه‌های درمان

پوسیدگی باله یک بیماری شایع در گوپی است که توسط باکتری‌ها و قارچ‌ها ایجاد می شود. در این بیماری باله های ماهی پوسیده و آسیب می بینند. جفت های تهاجمی تانک ممکن است باله یا دم را نیش بزنند که علت اصلی این بیماری است. در پوست ماهی مبتلا به این بیماری لخته‌های خون دیده می‌شود.

  • تک‌یاخته‌ها (Protozoans)

تک‌یاخته‌ها یکی از شایع‌ترین انگل‌های ماهی گوپی است.  این انگل به پوست ماهی می‌چسبد و به آرامی از طریق ماهیچه ها وارد بدنش می‌شود و به جریان خون می‌رسد. ایجاد دمای مناسب و عوض کردن به موقع آب از به وجود آمدن این انگل جلوگیری می‌کند. ماهی مبتلا به این انگل به سختی نفس می‌کشد، بال‌هایش به بدنش می‌چسبند و ترشح مخاطی شدید دارد.

  • قارچ دهان (Columnaris & mouth fungus)

این بیماری به طور کلی در گوپی‌های ماده دیده می شود و ممکن است به تمام ماهی‌های آکواریوم سرایت کند. ماهی مبتلا به این بیماری یک لکه بزرگ سفید در دهانش دارد، بی‌اشتها شده، ماهیچه‌هایش فلج می‌شوند و نمی‌تواند شنا کند.

  • آبشش متورم (Swollen gills)

بیماری آبشش متورم معمولاً در اثر مسمومیت با آمونیاک ایجاد می‌شود. آمونیاک سمی است که از ماهی‌های مرده، ضایعات مواد غذایی، مواد آلی و فضولات ماهی تولید می‌شود. مقدار کم آمونیاک بر روی آبشش ماهی تاثیر می‌گذارد و در مقادیر بیشتر کشنده است. ماهی مبتلا به این بیماری برای گرفتن هوا به سطح آب می‌آید.

  • سل ماهی (Tuberculosis)

سل ماهی یک بیماری شایع در آکواریوم است که توسط یک باکتری به نام مایکوباکتریوم مارینوم ایجاد می‌شود. این یک بیماری بسیار مسری است  و علت آن آکواریوم آلوده، اکسیژن کم و مواد زائد موجود در آکواریوم است. گاهی هم ممکن است از ماهی‌های جدیدی که وارد آکواریوم می‌شوند به بقیه منتقل شود. ماهی گوپی مبتلا به این بیماری وزنش کم می‌شود، چشم‌هایش از حدقه بیرون می‌زنند و باله‌هایش تا می‌شوند.

ماهی گوپی

بهداشت ماهی گوپی

همانطور که دیدید اغلب بیماری‌هایی که ممکن است ماهی گوپی به آن مبتلا شود مسری است. برای جلوگیری از شروع و شیوع بیماری و نگهداری آکواریوم آب شیرین به نکته‌های زیر دقت کنید:

  • آب آکواریوم را همیشه در دمای مناسب و تمیز نگه دارید.
  • دستگاه‌های تصفیه و هوای آکواریوم را به صورت روزانه بررسی کنید تا مطمئن شوید که همه چیز سالم است.
  • ماهی مرده یا بیمار را فورا از آکواریوم خارج کنید.
  • قبل از گذاشتن ماهی‌های جدید در آکواریوم آنها را برای چند روز در قرنطینه نگاه دارید.
  • به ماهی‌ها غذای اضافه ندهید. این کار از افزایش ضایعات جلوگیری می‌کند.
  • برای گوپی‌ها محیطی بی‌استرس ایجاد کنید. برای ماهی‌ها مخفیگاه فراهم کنید و با شبیه‌سازی محیط آکواریوم به محیط طبیعی زندگی ماهی‌ها به آنها آرامش بدهید.

تعیین جنسیت ماهی گوپی

نرها معمولاً کوچکتر هستند و رنگ‌های شادتری دارند. ماده‌ها معمولاً رنگ قهوه‌ای دارند و بزرگتر و گردتر هستند. در قسمت زیرین ماهی، باله مقعدی ماهی نر بلند و نازک است و باریک می‌شود. باله مقعدی در گوپی ماده بزرگتر و مثلثی‌شکل است. گوپی‌های نر در طی رشد بدنشان رنگی می‌شود که این فرایند در گوپی ماده وجود ندارد.

گوپی‌ها در حدود ۲ تا ۳ ماهگی از نظر جنسی بالغ می‌شوند و اگر می‌خواهید آنها را از هم جدا کنید باید بتوانید تا یک ماهگی تفاوت‌های بین جنسیت‌ها را تشخیص دهید. گوپی‌های ماده ابتدا در ۱۰ تا ۲۰ هفتگی تولید مثل می‌کنند و تا ۲۰ تا ۳۴ ماهگی به تولیدمثل ادامه می‌دهند.

جمع‌بندی

گوپی در میان پرورش‌دهندگان ماهی آکواریوم آب شیرین طرفداران زیادی دارد. به دلیل تخم‌ریزی پربار گوپی ایجاد انواع جدید از این ماهی‌های رنگارنگ نسبتاً آسان است، اما همین نکته باعث می‌شود بسیاری از گوپی‌های خریداری‌شده سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشند و در معرض بیماری قرار بگیرند. نگهداری از ماهی‌های گوپی نسبتاً آسان است اما در عین حال باید از ابتدا در خرید این نوع ماهی دقت کرد. علاوه بر این با تمیز نگه داشتن آکواریوم و رعایت موارد بهداشتی از بیمارشدن این ماهی‌های زیبا جلوگیری کرد.

سؤالات متداول

  1. گوپی‌ها چقدر عمر می‌کنند؟
    شما می‌توانید با تغذیه مناسب، مراقبت از بیماری و حفظ تعادل آب آکواریوم، عمر ماهی گوپی خود را افزایش دهید، اما به عنوان یک قاعده کلی، گوپی‌ها بین دو تا سه سال عمر می‌کنند و ماده‌ها معمولاً بیشتر از نرها عمر می‌کنند.
  1. آیا در آکواریوم ماهی گوپی به بخاری نیاز داریم؟
    به عنوان یک قاعده کلی، برای سالم نگه داشتن گوپی‌ها به بخاری نیاز دارید. آن‌ها دمای ۲۱ درجه آب را ترجیح می‌دهند. دمای آب را روزانه کنترل کنید و در صورت نیاز بخاری را تنظیم کنید تا ماهی شما راحت و سالم بماند.
  1. آیا آکواریم گوپی به فیلتر نیاز دارد؟
    آکواریوم شما قطعاً به فیلتری نیاز دارد تا ناخالصی‌ها و مواد شیمیایی مضر را از آب مخزن پاک کند. بدون فیلتر، آب آکواریوم به سرعت با ضایعات ماهی پر می‌شود و احتمال بیماری و مرگ ماهی‌ها را بالا می‌برد.
  1. چرا ماهی گوپی زود می‌میرد؟
    متاسفانه گوپی‌های فروخته‌شده در فروشگاه‌های حیوانات خانگی نسبتاً ضعیف هستند. آن‌ها برای داشتن آن رنگ‌های شگفت‌انگیز در پروسه تولید انبوه قرار می‌گیرند و در محیط‌های شلوغ قرار می‌گیرند. و این موضوع احتمال بیماری و مرگ زودرس را در آنها افزایش می‌دهد.

پیام بگذارید