رد کردن پیوندها
پاروا ویروس سگ

پاروا ویروس سگ یک بیماری کشنده اما قابل درمان!

پاروا ویروس، اسهال خونی یا CPV یک بیماری کشنده در میان سگ‌ها است. متأسفانه این بیماری شیوع بالایی دارد و در صورت عدم توجه به علائم منجر به مرگ سگ می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق، باید با علائم و راه‌های درمان و پیشگیری این بیماری آشنا باشید. در این مقاله از پتسی بیماری پاروا ویروس سگ و راه‌های درمان آن به طور کامل معرفی شده است. برای جلوگیری از خطرات احتمالی برای سگ خود تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

پاروا ویروس سگ
علائم

بی‌اشتهایی، درد شکم و نفخ، تب یا دمای پایین بدن، استفراغ، اسهال شدید (خونی)، شوک سپتیک

علت ضعف ایمنی، ویروس
درمان  استفاده از مایعات، مصرف آنتی‌بیوتیک، بستری شدن در بیمارستان حیوانات خانگی
پیشگیری واکسیناسیون، دوری از تجمع، دوری از حیوانات بیمار

پاروا ویروس سگ چیست؟

پاروا یک بیماری ویروسی سگ است که به محض ورود به جریان خون، سلول‌های در حال تقسیم را هدف قرار می‌دهد. این ویروس بیشترین ضربه را به مغز استخوان و سلول‌هایی که دیواره‌های روده کوچک را می‌پوشانند می‌زند. در سگ‌های بسیار جوان، CPV می‌تواند قلب را نیز آلوده کند و منجر به التهاب عضله قلب، عملکرد ضعیف و آریتمی‌ شود. هنگامی که یک سگ یا توله‌سگ آلوده می‌شود، یک دوره ابتلا سه تا هفت روز قبل از شروع اولین علائم وجود دارد.

پاروا ویروس سگ معمولاً با حمله به لوزه‌ها یا غدد لنفاوی گلو شروع می‌شود. هنگامی که ویروس وارد غدد لنفاوی می‌شود، معمولاً یک یا دو روز به لنفوسیت‌ها حمله می‌کند و کپی‌های زیادی از خود ایجاد می‌کند. این ویروس‌ها به داخل لنفوسیت‌ها می‌روند، جایی که از دفاع میزبان محافظت می‌شوند و وارد جریان خون می‌شوند. بسیاری از این لنفوسیت‌های آلوده به CPV در نهایت کشته می‌شوند.

دلایل پاروا ویروس سگ

بیماری پاروا ویروس سگ تقریباً در هر محیطی یافت می‌شود، اما خوشبختانه هر سگی که با این ویروس در تماس است، آلوده نمی‌شود. عوامل متعددی در عفونت نقش دارند، از جمله وضعیت ایمنی سگ و تعداد ویروس‌هایی که او در معرض آن‌ها قرار می‌گیرد. در صورت ضعف ایمنی بدن سگ و وجود تعداد زیادی از ویروس‌ها، علائم این بیماری آشکار و مشکلات شروع می‌شوند.

پیشنهاد مطالعه:
دوره فحل شدن سگ چگونه است؟ آیا همان پریودی سگ است؟

علائم پاروا ویروس سگ

عمده‌ترین علامت پاروا ویروس سگ بی‌حالی است. سایر علائم این بیماری عبارت‌اند از:

بیماری پاروا ویروس سگ

راه‌های درمان پاروا ویروس سگ

پس از تشخیص بیماری درمان پاروا ویروس سگ باید شروع شود، اما متأسفانه هیچ داروی خاصی برای درمان و از بین بردن این ویروس وجود ندارد. داروهای موجود در بازار هم به منظور تقویت سیستم ایمنی سگ هستند و کارکرد درمانی ندارند. درمان عمدتا شامل مراقبت‌های ویژه برای جلوگیری از کم‌آبی بدن با جایگزینی الکترولیت، پروتئین و از دست دادن مایعات، کنترل استفراغ و اسهال سگ و جلوگیری از عفونت‌های ثانویه است. سگ‌های بیمار باید گرم نگه داشته شوند تا دچار ضعف نشود.

اغلب، دام‌پزشکان توصیه می‌کنند سگ در بیمارستان بستری شود. بستری شدن در بیمارستان اغلب ضروری است تا سگ بتواند مایعات و مواد مغذی داخل وریدی را برای جایگزینی مقادیر از دست رفته از طریق استفراغ و اسهال دریافت کند. تزریق قطره داخل وریدی بهتر است، زیرا دستگاه گوارش سگ آسیب دیده و نمی‌تواند آنچه نیاز دارد را تحمل یا جذب کند. همچنین، انتقال خون برای افزایش تعداد سلول‌های خونی مفید است.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌ برای سگ روش مناسبی برای درمان عفونت است که به صورت داخل وریدی یا تزریقی تجویز می‌شود تا در صورت ورود باکتری‌های روده به جریان خون، به مبارزه با عفونت کمک کند. علاوه بر این، گاهی اوقات داروهایی برای کنترل حالت تهوع و اسهال سگ تجویز می‌شود. سگ‌هایی که از عفونت CPV نجات می‌یابند، ایمنی محافظتی مادام‌العمر در برابر سویه‌ای که آن‌ها را آلوده کرده است پیدا می‌کنند.

درمان این بیماری بسیار گران است و برخی صاحبان به دلیل هزینه بالا درمان را با تأخیر شروع می‌کنند که منجر به مرگ سگ می‌شود. برای کاهش هزینه‌های درمان می‌توانید از بیمه حیوانات خانگی استفاده کنید و شانس بهبودی سگ را افزایش دهید. طبق آمارهای منتشرشده در صورت شروع درمان به موقع، به احتمال 90 درصد سگ زنده می‌ماند.

پیشنهاد مطالعه:
معرفی و بررسی انواع سگ شیتزو

3 راه پیشگیری از پاروا ویروس سگ

برای پیشگیری از پاروا ویروس سگ می‌توانید از واکسیناسیون، دوری از محیط‌های شلوغ و محافظت از حیوان خود در برابر سگ‌های آلوده کمک بگیرید. در ادامه به طور مفصل هریک از این روش‌ها را معرفی می‌کنیم.

1) واکسیناسیون سگ

صاحبان برای نگهداری حیوانات خانگی باید مطمئن باشند که واکسیناسیون پاروا ویروس سگ به روز و کامل است. همچنین، برخی آزمایش‌ها وجود دارد که میزان سطح آنتی بادی بدن سگ در برابر ویروس را نشان می‌دهد. البته ممکن است که سگ با آنتی بادی بالا هم به این ویروس مبتلا شود. علیرغم واکسیناسیون مناسب، درصد کمی از سگ‌ها ایمنی محافظتی ایجاد نمی‌کنند و مستعد ابتلا به عفونت هستند.

 2) دوری از محیط‌های شلوغ

تا زمانی که توله‌سگ‌ها واکسن‌های خود را دریافت نکردند، صاحبان حیوانات خانگی باید هنگام آوردن او به مکان‌های شلوغ احتیاط کنند. فروشگاه‌های حیوانات خانگی، دام‌پزشکی، پارک‌ها، کلاس‌های آموزش فرمان‌های اولیه به سگ،  آرایشگاه سگ و پانسیون‌ها از مراکز خطرناک هستند. معاینات بهداشتی، بهداشت خوب و جداسازی توله‌سگ‌ها و سگ‌های بیمار، خطر مواجهه را کاهش می‌دهند. (مقاله مرتبط : پانسیون سگ)

3) دوری از سگ‌های آلوده

در نهایت، اجازه ندهید توله‌سگ یا سگ بالغ شما هنگام راه رفتن یا بازی در فضای باز با مدفوع سگ‌های دیگر تماس پیدا کند. دفع اصولی فضولات همیشه به عنوان راهی برای محدود کردن گسترش عفونت پاروا ویروس سگ و  سایر بیماری‌های مشترک انسان و حیوان توصیه می‌شود. در صورت مشاهده سگ مبتلا به اسهال و استفراغ سگ خود را از آن مکان دور کنید. سگ شما نباید وارد لانه یا ظرف دستشویی سگ‌های آلوده بشود.

به طور کلی بهتر است برای بازی با سگ‌هایی در ارتباط باشید که از پیشینه و واکسیناسیون آن‌ها آگاه باشید.

عکس پاروا ویروس سگ

پاروا ویروس در توله‌سگ

توله‌سگ‌های شش هفته تا شش ماهه بیشتر مستعد ابتلا به پاروا ویروس سگ هستند. توله‌های کوچک‌تر از شش هفته برخی از آنتی‌بادی‌های مادرشان را حفظ می‌کنند. توله‌سگ‌ها تقریباً در سنین ۶، ۸ و ۱۲ هفتگی علیه پاروا ویروس واکسینه می‌شوند. آن‌ها تا زمانی که هر سه واکسن را در سری واکسیناسیون خود دریافت نکرده باشند، در برابر این بیماری آسیب‌پذیر هستند. در این شرایط صاحبان باید در این مدت احتیاط بیشتری را برای جلوگیری از ابتلا توله‌سگ‌های خود به ویروس انجام دهند.

پیشنهاد مطالعه:
معرفی نژاد سگ آزاواخ

 توله‌سگ‌ها باید یک دوز از واکسن پاروا ویروس سگ را بین ۱۴ تا ۱۶ هفتگی دریافت کنند، صرف نظر از اینکه قبلاً چند دوز دریافت کرده‌اند تا محافظت کافی داشته باشند. همچنین، استرس ناشی از شیر گرفتن می‌تواند منجر به ابتلای توله به پاروا ویروس سگ شود، زیرا استرس سیستم ایمنی را ضعیف می‌کند.

در صورت مشاهده علائم پاروا ویروس، به سرعت به دام‌پزشک مراجعه کنید و توله‌سگ را از بقیه حیوانات خانگی به خصوص سگ‌ها جدا کنید. همچنین ضدعفونی کردن محل زندگی سگ آلوده نیز توصیه می‌شود. علائم پاروا ویروس در توله‌سگ‌ها عبارت است از:

  • اسهال خونی
  • استفراغ
  • تب
  • بی‌حالی
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن
  • ضعف
  • کم آبی بدن
  • افسردگی سگ

نژادهای مستعد ابتلا به پاروا ویروس سگ

تمامی نژادهای سگ در صورت انجام ندادن واکسیناسیون ضروری، در معرض ابتلا به پاروا ویروس قرار دارند. با این حال برخی از نژادها به دلیل شرایط جسمانی، بیش از سایرین در معرض خطر قرار دارند. در ادامه نژادهای مستعد ابتلا به پاروا ویروس سگ معرفی می‌شوند.

نتیجه‌گیری

پاروا ویروس یک بیماری واگیردار در میان سگ‌های دوست داشتنی است. برای جلوگیری از ابتلا به پاروا ویروس سگ، باید واکسیناسیون ضروری را انجام دهید و نکات بهداشتی را برای حفظ سلامت حیوان خانگی خود رعایت کنید. نگهداری حیوان خانگی به مراقبت و رفع نیازهای بهداشتی و درمانی احتیاج دارد. هنگامی که سرپرستی سگ را بر عهده می‌گیرید، باید با بیماری‌های شایع هر نژاد سگ آشنا باشید.

سوالات متداول

  1. پاروا ویروس سگ چیست؟
    یک بیماری ویروسی است که منجر به آسیب روده‌ها و در صورت عدم درمان منجر به مرگ سگ می‌شود.
  2. علائم بیماری پاروا ویروس چیست؟
    اغلب این بیماری با درد، بی‌اشتهایی، اسهال خونی و تب همراه است.
  3. چگونه می‌توان سگ خود را از ابتلا به این بیماری مصون نگه‌داریم؟
    با انجام واکسیناسیون، عدم قرارگیری در محیط‌های شلوغ و عدم ارتباط با سگ آلوده، می‌توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید.

پیام بگذارید