رد کردن پیوندها
پارس کردن سگ

چرا سگ‌ها پارس می‌کنند؟| (علت پارس کردن سگ و 9 راه جلوگیری)

پارس کردن یک رفتار طبیعی برای برقراری ارتباط در سگ‌ها است، اما اگر بیش از حد باشد می‌تواند باعث آزار اطرافیان گردد. برای درمان مشکل پارس کردن سگ ابتدا باید علت و انگیزه او از پارس کردن را شناسایی کنید. بیشتر اوقات مشکل پارس کردن مدام سگ با اصلاح رفتار و تغییر محیط او قابل‌ درمان است. با این حال، گاهی به یک مربی حرفه‌ای یا رفتارشناس سگ برای رفع این مشکل نیاز دارید. با مطالعه این مقاله از پتسی می‌توانید با انواع پارس سگ، دلایل و روش‌های درمان آن آشنا شوید. پس، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

پارس کردن سگ
انواع صدای سگ ناله کردن/ پارس کردن/ خرناس کشیدن و خرخر کردن/ زوزه کشیدن
عوامل پارس سگ زیروبم بودن صدا/ مدت زمان و فرکانس پارس سگ
دلایل حفاظت از قلمرو/ ترس/ بی‌حوصلگی و تنهایی/ بازی و برقراری ارتباط/ جلب‌توجه/ اضطراب جدایی/ بیماری
راه‌های جلوگیری سرگرم کردن سگ/ عادت به تنهایی/ نادیده گرفتن/ کنترل هیجانات/ اجتماعی کردن/ تربیت/ مراجعه به دام‌پزشک

انواع صدا کردن سگ

بیایید در ابتدا با انواع صدای سگ آشنا شویم. سگ‌ها از خانواده سگ‌سانان نظیر گرگ، کایوت، روباه، شغال و کفتار هستند. آن‌ها از طریق صداهایی که تولید می‌کنند با حیوانات دیگر و انسان‌ها ارتباط برقرار کرده و خواسته‌ها و احساساتشان را بیان می‌کنند. مجموعه صداهای سگ عبارت‌اند از:

ناله کردن:‌ سگ‌ها از طریق ناله کردن سعی می‌کنند خواسته‌ها، هیجانات، درد و استرس‌ خود را بیان کنند. به‌ عنوان‌ مثال، سگ‌ها برای درخواست غذا یا گرفتن اجازه برای خروج از خانه ناله می‌کنند.

پارس کردن سگ: سگ ممکن است به‌ عنوان یک هشدار، برقراری ارتباط، بیان هیجان یا ناراحتی و نظایر آن پارس کند. پارس کردن سگ به درک بهتر نیازها و درخواست‌هایش کمک می‌کند، اما پارس بیش از حد او می‌تواند آزاردهنده باشد.

خرناس کشیدن و خرخر کردن: سگ‌ها معمولاً وقتی می‌ترسند یا عصبی و پرخاشگر هستند، شروع به خرخر کردن می‌کنند. همچنین، خرناس کشیدن سگ می‌تواند نشانه تهدید باشد. سگ‌ها حین انجام کاری سرگرم‌کننده یا بازی با سایر سگ‌ها از سر شادی و هیجان ممکن است خرخر کنند. سگ‌های مسن‌تر نیز اغلب هنگام آموزش دادن توله‌های خود خرخر می‌کنند.

زوزه کشیدن: سگ‌ها برای جلب‌توجه، ارتباط با دیگران و اعلام‌ حضورشان زوزه می‌کشند. برخی از سگ‌ها نیز در پاسخ به صداهای بلند مانند آژیر وسایل نقلیه اضطراری یا آلات موسیقی زوزه می‌کشند.

حال که با انواع صداهای سگ آشنا شدید، بیایید در ادامه ببینیم دلیل پارس سگ چیست و اصلا چرا سگ‌ها پارس می‌کنند؟

چرا سگ‌ها پارس می‌کنند؟

سگ در حال پارس کردن

پارس کردن سگ بسته به موقعیت می‌تواند معانی مختلفی داشته باشد. دلایل پارس کردن سگ‌ها به شرح زیر است:

حفاظت از قلمرو: در صورتی‌ که شخص یا حیوانی بخواهد به قلمرو سگ شما وارد شود، او شروع به پارس کردن مداوم خواهد کرد. هرچه عامل تهدیدکننده نزدیک‌تر گردد، صدای پارس کردن سگ شما نیز بلندتر خواهد بود. در چنین موقعیت‌هایی سگ شما کاملاً هوشیار بوده و حالت تهاجمی دارد.

پیشنهاد مطالعه:
دلیل "کندن زمین توسط سگ‌ها" چیست؟ + 12 راه جلوگیری از آن

ترس سگ: برخی از سگ‌ها به‌ محض شنیدن هر سروصدایی که توجه آن‌ها را جلب کند، از جا پریده و شروع به پارس کردن می‌کنند. ترس از صداهای ناشناس و بدون منبع مشخص می‌تواند در هر جایی حتی خارج از قلمرو زندگی او روی دهد.

بی‌حوصلگی و تنهایی: اگر سگ برای مدت طولانی تنها بمانند، بی‌حوصله یا غمگین شده و به دلیل نارضایتی شروع به پارس کردن می‌کند.

بازی کردن و برقراری ارتباط: برخی از سگ‌ها با عبور افراد از کنار خانه یا باغ شما پارس می‌کنند. همچنین، ممکن است با دیدن افراد یا حیوانات در خیابان از روی خوشحالی یا آشنایی پارس کنند. تکان دادن دم سگ، پریدن و پارس کردن از جمله حرکاتی است که او از روی خوشحالی انجام می‌دهد.

جلب‌توجه:‌ پارس کردن سگ می‌تواند برای درخواست غذا، دعوت شما به بازی یا بیرون رفتن یا نظایر آن باشد.

اضطراب جدایی: سگ‌هایی که اضطراب جدایی دارند اغلب وقتی تنها می‌مانند، بیش از حد پارس می‌کنند. آن‌ها معمولاً علائم دیگری نظیر کندن زمین توسط سگ، افسردگی سگ و خرابکاری از خود نشان می‌دهند.

پارس کردن سگ از روی بیماری:‌ پارس بیش از حد معمول سگ می‌تواند نشانه‌ای از بیماری در او یا نیش زدن زنبور باشد. به‌ عنوان‌ مثال، هر گونه مشکل در شنوایی سگ شما می‌تواند باعث پارس کردن او شود.

تحلیل پارس کردن سگ

برای کشف معنای پارس کردن سگ لازم است با انواع پارس کردن او آشنا شوید. سه عنصر اصلی برای تحلیل پارس کردن سگ عبارت‌اند از:

۱- زیروبم بودن صدا

پارس کردن با گام پایین و کم مثل خرخر، نشان‌دهنده ترس، پرخاشگری، سوءظن، احتیاط یا احساس خطر است. او با پارس کردن قصد تهدید دارد تا به او به نزدیک نشوید. عکس این موضوع نیز صادق است و هرچه گام و تن صدای پارس سگ بیشتر باشد خواهان توجه بیشتری است. بدین معنی که سگ از شما می‌خواهد نزد او بروید و به او توجه کنید. معمولاً نشان‌دهنده شیطنت، هیجان یا اشتیاق در سگ است.

۲- مدت‌زمان پارس کردن سگ

پارس‌های بلند، بدون وقفه و زوزه مانند، نشان‌دهنده پافشاری سگ بر روی خواسته خود هست. پارس کردن سگ با صدای پایین و پشت‌سرهم نشان‌دهنده مضطرب و عصبی بودن سگ است.

۳- فرکانس صدای پارس سگ

پارس‌های مکرر و سریع نشان‌دهنده عجله، استرس یا هیجان سگ است. پارس کردن سگ با صدای بلند و ناگهانی ناشی از تلاش سگ برای برقراری ارتباط با موضوعی هیجان‌انگیز است. پارس‌های پشت‌سرهم با مکث‌های بسیار کوتاه  نیز نشان‌دهنده احساس پرخاشگری سگ و بی‌حالی اوست.

شناسایی دلایل پارس بیش از حد

برای کشف علت پارس کردن سگ نیاز به تهیه یادداشتی از اتفاقات، عادات و فعالیت‌های روزانه سگ به شرح زیر دارید:

  • کی و کجا سگ بیش از حد پارس می‌کند؟
  • آیا پارس کردن با رویداد یا صداهای خاصی مرتبط است؟
  • آیا پارس کردن سگ بیشتر زمانی که در خانه تنها است روی می‌دهد؟
  • آیا سگ بیشتر طول روز را بدون فعالیت و به‌ تنهایی سپری می‌کند؟
  • آیا ورزش سگ به‌ صورت روزانه و مرتب است و در فعالیت‌های جسمی و ذهنی شرکت می‌کند؟
  • آیا انرژی روزانه سگ مثل همیشه هست یا نشانه‌ای از تنبلی و بیماری دارد؟

پس از یافتن علت پارس کردن سگ می‌توانید برای حل مشکل پارس کردن زیاد سگ اقدام کنید. در ادامه به راه‌حل‌هایی برای جلوگیری از پارس کردن سگ پرداخته‌ایم. پس، اگر می‌خواهید بدانید چگونه پارس کردن سگ خود را متوقف کنید، در ادامه با ما همراه باشید.

پیشنهاد مطالعه:
معرفی سگ بچ یورک شایر

۹ راه جلوگیری از پارس کردن سگ

برای جلوگیری از پارس کردن سگ بهتر است کارهای زیر را انجام دهید:

۱- سرگرم کردن سگ

بازی برای جلوگیری از پارس کردن سگ

اگر پارس کردن سگ ناشی از بی‌حوصلگی باشد، بهتر است فعالیت‌های ورزشی و تحریکات ذهنی او را افزایش دهید. در این صورت سگ شما با انجام انواع فعالیت‌ها خسته شده و دیگر پارس نخواهد کرد. برای سرگرم کردن سگ می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

۲- عادت کردن به‌ تنهایی

برخی از سگ‌ها وقتی تنها می‌مانند مضطرب می‌شوند و اغلب در ۳۰ دقیقه اول پس از رفتن شما زیاد پارس می‌کنند. برخی از سگ‌ها تا زمانی که شما به خانه برگردید، به پارس کردن ادامه می‌دهند. در این صورت، باید از یک مربی سگ یا رفتارشناس برای درمان پارس کردن سگ‌ خود کمک بگیرید. آن‌ها با استفاده از تربیت سگ و دارو به کاهش اضطراب و اصلاح رفتار حیوان شما کمک می‌کنند.

۳- نادیده گرفتن پارس کردن سگ

اگر سگ شما برای جلب‌توجه پارس می‌کند، به خواسته‌های او توجه نکنید. فریاد زدن یا هر گونه واکنش نسبت به پارس سگ برای او پاداش محسوب می‌شود. پس، سعی کنید آرام بمانید و تا زمانی که دست از پارس کردن بکشد، او را نادیده بگیرید. به‌ محض ساکت شدن به او پاداش دهید و در صورت امکان خواسته‌اش را برآورده کنید. به‌ این‌ ترتیب، سگ یاد می‌گیرد که وقتی پارس می‌کند چیزی از شما دریافت نمی‌کند، اما وقتی ساکت است می‌تواند به خواسته‌هایش برسد.

۴- کنترل هیجانات سگ

ممکن است سگتان هنگام رفتن به پیاده‌روی، غذا دادن به او یا هر کاری که برایش هیجان‌آور است، پارس کند. در این صورت، باید انجام آن کار را تا زمان ساکت شدن سگ به تعویق بیندازید. به‌ عنوان‌ مثال، اگر پارس کردن سگ به‌ محض خروج از خانه شروع شد، مجدد به خانه بازگردید. این تکنیک نیاز به صبر دارد، اما اگر سخت‌کوش باشید، سگ شما به‌ سرعت رفتار درست را یاد می‌گیرد.

۵- اجتماعی کردن سگ

اگر سگ شما زمانی که در حیاط هست پارس می‌کند، فوراً او را به خانه برگردانید. فقط زمانی که ساکت است اجازه دهید دوباره بیرون برود. تا زمانی که سگ شما به پارس کردن ادامه می‌دهد شما نیز کار خود را تکرار کنید.

اگر سگ شما با دیدن سگ‌های دیگر یا افراد داخل یا خارج از خانه پارس می‌کند، ممکن است به‌ درستی اجتماعی نشده باشد. برای حل این مشکل بهتر است از مربی سگ کمک بگیرید تا به شما در اجتماعی کردن سگ به شما کمک کند.

۶- مراجعه به دام‌پزشک

اگر سگ شما جدیداً عادت به پارس کردن بیش از حد پیدا کرده باشد، بهتر است با دام‌پزشک مشورت کنید. آن‌ها سگ شما را از نظر هر گونه آسیب یا بیماری بررسی می‌کنند. سپس، یک برنامه روزانه برای حل مشکل پارس کردن سگ‌ بر اساس نیازهای سگ شما ارائه می‌دهند. سگ‌های پیر نیازهای پزشکی و برنامه‌ی روزانه متفاوتی نسبت به سگ‌های جوان دارند. پس، طول عمر سگ هم در یافتن راه حلی برای جلوگیری پارس کردن زیاد سگ موثر است. (مقاله مرتبط: پیری سگ)

پیشنهاد مطالعه:
پاروا ویروس سگ یک بیماری کشنده اما قابل درمان!

۷- آموزش دادن سگ

برای جلوگیری از پارس کردن سگ بهتر است از یک رفتارشناس کمک بگیرید. آن‌ها با شناسایی علت پارس کردن، برنامه کاربردی برای حل کردن مشکل در اختیارتان قرار می‌دهند.

۸- دور کردن محرک

برای متوقف کردن بیش از حد پارس کردن سگ، سعی کنید منشأ آن را مشخص کنید. در صورت امکان، این محرک را از زندگی سگ خود حذف کرده و روی آموزش دادن و اصلاح رفتارهای او کار کنید. همچنین، سعی کنید اسباب‌بازی‌های جویدنی یا پازلی زیادی برای او تهیه کنید.

۹- جراحی تارهای صوتی سگ

برکینگ یا کورکتومی یک روش جراحی انتخابی است که در آن اقدام به برداشتن تارهای صوتی سگ می‌کنند. انجام این کار به‌ هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود و اقدامی غیرضروری و ناعادلانه محسوب می‌شود. زیرا جراحی و بیهوشی خطراتی دارد و فقط مشکل سروصدای پارس کردن سگ‌ را حل می‌کند و منشأ مشکل همچنان باقی می‌ماند! بنابراین، از انجام این روش‌ که صرفاً برای راحتی انسان است و از نظر پزشکی به نفع سگ شما نیست، اجتناب کنید.

بایدها و نبایدها برای جلوگیری از پارس کردن سگ

برای کنترل پارس کردن سگ به زمان، آموزش و تمرین نیاز دارید. با این حال نکات زیر می‌تواند به شما کمک کند.

پارس کردن سگ خانگی

  • فریاد نزنید: با فریاد زدن، سگ را برای پارس کردن بیشتر تحریک می‌کنید! زیرا آن‌ها فکر می‌کنند که شما مشغول تشویق کردن آن‌ها هستید. پس، در مقابل پارس سگ آرام و محکم صحبت کنید، اما فریاد نزنید.
  • آموزش کلمات دستوری:‌ سعی کنید مفهوم کلمات «ساکت» یا «آرام» را به سگ خود آموزش دهید. برای این کار با صدایی آرام و محکم این کلمات را بیان کنید. تا زمانی که سگ پارس کردن را متوقف نکرده صبر کنید. سپس، به او جایزه‌ای جذاب بدهید. در نهایت آن‌ها متوجه خواهند شد که اگر با شنیدن کلمات «ساکت» یا «آرام» پارس نکنند، تشویقی سگ دریافت می‌کنند. (مقاله مرتبط: طرز تهیه تشویقی سگ)
  • فعالیت زیاد:‌ سگ‌ها وقتی خسته باشند، حیوانات ساکتی می‌شوند. پس، سعی کنید با بازی و پیاده‌روی او را تا جای ممکن خسته کنید تا از تنهایی پارس نکنند.
  • متوقف کردن پارس سگ:‌ پارس کردن سگ باعث افزایش آدرنالین در بدن او می‌شود. به همین علت از انجام این کار لذت می‌برد. پس، اجازه ندهید سگتان برای مدت طولانی به پارس کردن ادامه دهد و هرچه سریع‌تر مشکل را رفع کنید.
  • تنبیه نکردن سگ:‌ به‌ هیچ‌ وجه از پوزه بند سگ یا قلاده سگ برای ساکت کردن پارس سگ استفاده نکنید.

سخن پایانی

پارس کردن سگ‌ها یک رفتار غریزی بوده و یکی از مؤثرترین روش‌های برقراری ارتباط آن‌ها با شما است. درک دلایل پارس کردن به شما کمک می‌کند تا به نیازهای سگ خود به‌ درستی پاسخ داده و واکنش مناسبی نشان دهید. با این حال، اجازه ندهید پارس کردن به یک عادت در سگ تبدیل شود، زیرا پارس کردن مدام سگ برای شما و اطرافیان آزاردهنده خواهد بود. سعی کنید دلیل پارس کردن او را یافته و هرچه سریع‌تر مشکل را حل کنید.

سوالات متداول

  1. آیا سگی که پارس می‌کند وحشی است؟
    نه خیر. پارس کردن یک رفتار طبیعی در سگ‌هاست و از آن برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند.
  2. علت پارس سگ‌ها چیست؟
    ترس، جلب‌توجه، درد و بیماری، هیجان، تنهایی، اضطراب.
  3. با قلاده می‌توان جلوی پارس کردن سگ را گرفت؟
    هرگز از پوزه‌بند برای جلوگیری از پارس سگ خود استفاده نکنید

پیام بگذارید