رد کردن پیوندها
انواع عروس هلندی

معرفی انواع عروس هلندی + ویژگی‌های ظاهری

عروس هلندی یکی از گونه‌های محبوب پرندگان در میان انسان‌هاست. این پرنده با داشتن شخصیتی برون‌گرا، مهر طلب و بانمک به‌عنوان پرطرفدارترین پرنده خانگی، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. عروس هلندی نر به زیبایی صدای سوت‌هایش مشهور است و این سوت‌های زیبا را برای فرد و شیء موردعلاقه خود یا انعکاس تصویرش در آینه می‌نوازد. در این مقاله از پتسی قصد داریم شما را با ویژگی‌های رفتاری و ظاهری انواع عروس هلندی آشنا کنیم، با ما همراه باشید.

خاستگاه انواع عروس هلندی

این پرندگان، بومی مناطق نیمه‌خشک استرالیا هستند و به دلیل اینکه در فضای باز زندگی کرده‌اند، صدای کمتر و دل‌نشین‌تری نسبت به طوطی‌ها دارند. عروس‌های هلندی چه در محیط باز و چه در قفس به‌راحتی زادوولد می‌کنند و همین ویژگی از آن‌ها یک پرنده خانگی مقرون‌به‌صرفه می‌سازد.

شخصیت و رفتار عروس هلندی‌ها

اگر می‌خواهید بدانید عروس هلندی شما در چه حس و حالی است می‌توانید این را با نگاه کردن به پرهای آن‌ها بفهمید. وقتی پرهای کاکل یک عروس هلندی به سمت بالا سیخ شده است بدین معنی است که پرنده خوشحال یا به‌شدت کنجکاو است. اگر پرهای کاکل آن‌ها به سمت پایین خم شده بود، یعنی که پرنده ترسیده و در حالت دفاعی خود قرارگرفته یا استرس دارد. وقتی پرنده در حالت ریلکس و آرام است پرهای کاکل او کمی به سمت عقب خم‌شده و پرهای گونه‌اش را کمی باد داده است.

انواع عروس‌ هلندی دوست دارند از قفس بیرون بیایند و در منزل شما پرواز کنند یا راه بروند. در این حالت باید مراقب باشید با پایتان به آن آسیب نزنید. اگر حیوان دیگری مانند سگ یا گربه دارید، مراقب رفتار و خشونت بین آن‌ها باشید.

نگهداری و تغذیه انواع عروس هلندی

برای نگهداری عروس هلندی در آپارتمان خود به یک قفس نسبتاً بزرگ با چندین نشیمنگاه، اسباب‌بازی و کاسه غذای مخصوص به خود نیاز دارید. اندازه قفس باید به حدی باشد که پرنده بتواند با آزادی کامل در آن بال بزند و بالش به جایی برخورد نکند. در حالت ایده آل در قفس نیز باید بزرگ باشد که ورود پرنده به درون آن سخت نباشد.

عروس‌های هلندی که در حیات‌وحش هستند برای به دست آوردن غذا به سمت زمین می‌آیند. عروس‌های هلندی خانگی نیز در صورت داشتن موقعیت همین کار را انجام خواهند داد. کف قفس پرنده خود را با روزنامه بپوشانید و سپس مقداری دانه ارزن یا خوراکی‌های خورد شده روی آن بریزید تا عروس هلندی آن‌ها را پیداکرده و تغذیه کند.(مقاله مرتبط: غذای پرندگان خانگی)

پیشنهاد مطالعه:
معرفی ۱۰ طوطی سخنگو | [تغذیه+تصاویر+راهنمای نگهداری]

اگر از عروس هلندی به‌خوبی مراقبت شود، می‌تواند بیش از ۲۰ سال عمر کند. به‌صورت کلی این پرنده‌ها موجودات اجتماعی هستند و علاوه بر تغذیه خوب به تعامل کافی با صاحب خود نیاز دارند. عروس‌های هلندی با رسیدگی از سمت صاحب خود مثل نوازش آرام پرهایشان، صحبت کردن با آن‌ها یا صرفاً قرار داشتن با او در یک اتاق به‌خوبی رشد می‌کنند.

سخنگویی و سوت زنی عروس‌های هلندی

معمولاً عروس‌های هلندی تمایل بیشتری به سوت زدن دارند تا سخن گفتن؛ اما احتمال سخن گفتن در عروس‌های هلندی نر بیشتر است و برخی می‌توانند چند کلمه یا عبارت را یاد بگیرند. این پرندگان در صورت سلامتی، تمایلی به جیغ زدن ندارند و همین مسئله باعث می‌شود برای زندگی در آپارتمان مناسب‌تر باشند. بعضی اوقات که از اتاق بیرون می‌روید ممکن است برای نگه‌داشتن ارتباط خود با شما به‌صورت متداوم سوت بزنند.

بیماری‌های متداول انواع عروس هلندی

اگر عروس هلندی شما در روز چند بار عطسه می‌کند، نشانه بیماری خاصی نیست و برای پاک کردن مجاری تنفسی خود از گرد و غبار این کار را انجام می‌دهد و ممکن است با ترشحات شفاف همراه باشد. اگر عطسه‌ها بیش‌ازحد بودند یا ترشحات خارج‌شده شفاف نبودند؛ باید با دام‌پزشک خود صحبت کنید. هم‌چنین انواع عروس‌ هلندی در طول عمر خود چندین بار پوست‌اندازی می‌کنند و تمام پرهایشان می‌ریزد و از نو رشد می‌کند.(مقاله مرتبط: پر ریزی عروس هلندی)

یکی از بیماری‌هایی که در عروس‌های هلندی ماده شایع است تخم‌گذاری بیش‌ازحد است. این مسئله باعث کاهش میزان کلسیم در بدن این پرنده می‌شود. برای همین باید در رژیم غذایی آن‌ها مقدار مناسبی از کلسیم گنجانده شود. به این نکته توجه داشته باشید که اگر در رژیم غذایی پرنده خود فقط دانه قرار بدهید چربی بیش‌ازحد به بدن آن‌ها واردشده و کبدشان چرب می‌شود. یک رژیم غذایی متعادل که کم‌چرب، پر از مواد معدنی و اسیدآمینه‌های مفید باشد به سلامت هرچه بیشتر پرنده شما کمک شایانی خواهد کرد.

معرفی انواع عروس هلندی

انواع عروس‌ هلندی بر اساس رنگی که دارند طبقه‌بندی‌شده‌اند. در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم و جزئیات هر نوع از این پرنده‌ها را نیز به‌اختصار توضیح می‌دهیم.

  • عروس هلندی معمولی (خاکستری)

تصویر انواع عروس هلندی

رنگ خاکستری در عروس هلندی‌ها رایج‌ترین رنگ در این پرنده‌هاست و به خاطر این موضوع عروس هلندی‌هایی که خاکستری‌رنگ هستند به عروس‌های هلندی معمولی معروف شده‌اند. عروس هلندی‌های معمولی روی بال‌هایشان سفید و روی گونه‌هایشان به رنگ نارنجی است. سر نرها در این گونه به رنگ زرد است درحالی‌که جنس ماده روی سر خود خال‌های زردرنگ دارند. در هر دو جنس در قسمت بال‌ها پرهای سفیدرنگ وجود دارند، اما در پرنده‌های نر با بالا رفتن سن این پرها نیز از بین می‌روند.

  • عروس هلندی مرواریدی یا صدفی

انواع عروس هلندی‌ مرواریدی، الگوی زیبا و منحصربه‌فردی از تکه‌های سفیدرنگ روی بدن، سر و بال‌هایشان دارند. این نقطه‌ها به نام مروارید شناخته می‌شوند. بیشتر عروس هلندی‌های نر بعد از پوست‌اندازی خود این نقطه‌ها را از دست می‌دهند؛ اما ماده‌ها آن‌ها را تا آخر عمر خود نگه می‌دارند. در عروس هلندی‌های مرواریدی گونه‌ها به رنگ نارنجی است و ممکن است کمی رنگ زرد نیز روی صورت خود داشته باشند.

  • عروس هلندی لوتینو

انواع عروس هلندی لوتینو

این نژاد از عروس هلندی‌ها در ژن‌های خود جهشی داشته‌اند که درنتیجه آن هیچ رنگ خاکستری روی بدنشان وجود ندارد و فقط رنگ نارنجی و زرد در آن‌ها مشاهده می‌شود. لوتینوها ظاهری زرد و سفید دارند که روی گونه‌هایشان نارنجی‌رنگ و دور چشمانشان نیز قرمز است.

  • عروس هلندی صورت سفید

تصویر انواع عروس هلندی صورت سفید

عروس هلندی‌های با این نژاد دقیقاً برعکس لوتینوها هستند. آن‌ها در بدن خود کاروتنوئید که باعث به وجود آمدن رنگ‌دانه‌های زرد و نارنجی در ظاهرشان می‌شود را تولید نمی‌کنند. درنتیجه عروس هلندی‌های صورت سفید سفیدرنگ با رگه‌هایی از خاکستری هستند. جنس نر در این نژاد روی سرش تکه‌ها خاکستری‌رنگ دارد و صورت سفیدهای ماده صورت کاملاً خاکستری دارند. نژاد صورت سفید خاص‌ترین و گران‌ترین نژاد در میان عروس هلندی‌ها هستند.

  • عروس هلندی آلبینو

انواع عروس هلندی

نژاد آلبینو هر دو جهش لوتینوها و صورت سفیدها را در خود دارند. این نوع از عروس هلندی هیچ رنگ‌دانه‌ای ندارد و کاملاً سفید هستند. به علت اینکه ملانین تولید نمی‌کنند چشم آلبینوها به رنگ قرمز است. هر دو جنس از این نژاد در نگاه اول کاملاً شبیه به هم دیده می‌شوند اما جنس ماده در قسمت زیر بال خود با جنس نر متفاوت است.

  • عروس هلندی ابلق

انواع عروس‌ هلندی ابلق به علت یک جهش در ژن‌های خود روی نقاطی از بدنشان لکه‌هایی دارند که کاملاً بی‌رنگ است. هیچ عروس هلندی ابلقی شبیه دیگری نیست، زیرا جای این لکه‌ها روی بدن این پرنده‌ها در هرکدام متفاوت است. این نژاد، چشم‌های تیره‌تر و پاهای روشن‌تری نسبت به دیگر انواع عروس هلندی دارند.

  • عروس هلندی دارچینی

این نوع از عروس هلندی‌ها به جای داشتن بدن خاکستری معمولی، بدنشان به رنگ قهوه‌ای دارچینی است. نرهای این نژاد سر زردرنگ و گونه‌های نارنجی دارند، درحالی‌که ماده‌ها دارای گونه‌هایی رنگ‌پریده هستند و هیچ رنگ‌زردی در بدنشان مشاهده نمی‌شود. عروس هلندی‌های دارچینی به سه نوع مرواریدی، ابلق و مرواریدی و ابلق تقسیم می‌شوند.

  • عروس هلندی نقره‌ای

عکس انواع عروس هلندی

نژاد نقره‌ای در عروس هلندی‌ها پیچیده‌ترین جهش رنگی را دارد و به دو نوع مختلف غالب و مغلوب تقسیم می‌شوند. نوع مغلوب بدن نقره‌ای کم‌رنگی دارند که مشابه انواع عروس هلندی‌های معمولی است. تنها تفاوت این دو در قرمز بودن چشم نژاد نقره‌ای است.

پیشنهاد مطالعه:
مزایا و معایب «پلت طوطی» و راهنمای خرید و استفاده از آن

نژاد غالب بسته به اینکه چه تعداد ژن را از والدین خود دریافت کرده‌اند به فاکتورهای دوگانه و تکی تقسیم می‌شوند. دوگانه‌ها رنگ روشن‌تری نسبت به نژاد دیگر دارند. نژاد غالب نیز مثل مغلوب چشم‌هایی قرمزرنگ دارند. تفاوت این دو نوع در این است که نقره‌ای‌ها دور گردن خود هاله از رنگ خاکستری تیره دارند.

  • عروس هلندی دارچینی فالو

عروس هلندی‌های دارچینی فالو شباهت زیادی با نوع دارچینی دارند و تمایز آن‌ها از همدیگر تا وقتی کنار هم نباشند ممکن نیست. فالوها نیز پرهای قهوه‌ای‌رنگ دارند اما برخلاف عروس هلندی‌های دارچینی رنگشان بیشتر به زرد نزدیک است. قابل‌مشاهده‌ترین تفاوت بین این دو نوع این است که رنگ چشمان فالوها قرمز پررنگ است.

  • عروس هلندی زمردی/زیتونی

انواع عروس هلندی

این نژاد از انواع عروس هلندی‌ها آن‌قدر کمیاب هستند که به‌جز نمایشگاه پرندگان در جای دیگری نمی‌توانید آن‌ها را ببینید. این پرندگان رنگ خاکستری روشنی دارند که در میان آن رگه‌هایی از رنگ زرد نیز دیده می‌شود و همین به آن‌ها هاله‌ای سبز مانند می‌دهد. این هاله سبزرنگ از ژن دیلوت می‌آید که میزان تولید ملانین را در عروس هلندی کاهش می‌دهد.

  • عروس هلندی آبی‌رنگ

نژاد آبی از تمام انواع عروس هلندی دیگر کمیاب‌تر هستند. این نوع از پرندگان اصلاً آبی‌رنگ نیستند و رگه‌هایی از رنگ سفید با خاکستری تیره یا مشکی روی بال‌هایشان دارند. در ته دم آن‌ها رنگ آبی مایل به خاکستری وجود دارد. آبی‌ها گونه‌هایشان به رنگ متفاوتی نیست و هم‌چنین هیچ رنگ‌زردی روی بدنشان ندارند.

سخن پایانی

به یاد داشته باشید که با چشم‌پوشی از رنگ‌ها، تمام عروس هلندی‌ها از یک گونه هستند و روش مراقبت و نگهداری از آن‌ها مشابه یکدیگر است. تنها تفاوت آن‌ها جهش‌هایی است که در ژن‌هایشان اتفاق افتاده و باعث به وجد آمدن رنگ‌های مختلف در آن‌ها شده است؛ و همین اختلاف رنگ‌ها باعث تفاوت در بهای آن‌ها می‌شود. اگر قصد خرید عروس هلندی دارید به یاد داشته باشید که گونه‌های کمیاب آن مثل صورت سفیدها یا آبی‌ها هزینه بیشتری نسبت به گونه‌های عادی‌تر دارند.

پیشنهاد مطالعه:
راهنمای جامع "منقار پرندگان" | (انواع، بیماری‌ها، راه درمان)

امیدواریم این مقاله به شناخت هرچه بیشتر شما از عروس هلندی‌ها کمک کرده باشد و اگر می‌خواهید برای خود یکی از این پرندگان زیبا را بخرید انتخاب نوع آن را برایتان آسان‌تر کرده باشد.

سؤالات متداول

  1. عمر مفید عروس هلندی چند سال است؟
    معمولاً بین ۷ تا ۱۰ سال؛ اما با تغذیه مناسب ممکن است به بالای ۲۰ سال هم برسد.
  2. بیماری‌های رایج در عروس هلندی‌ها چیست؟
    برخی بیماری‌های پوستی و گوارشی برای عروس هلندی حساسیت‌زا هستند.
  3. نکات مهم درباره پرورش عروس هلندی چیست
    نکات مربوط به تغذیه، فضای زندگی، تمرین و مراقبت بهداشتی از آن‌ها که تمام این موارد را در این مقاله توضیح داده‌ایم.

پیام بگذارید