رد کردن پیوندها
آکواریوم آب شور

۴ نکته مهم در نگهداری از آکواریوم آب شور + تجهیزات مورد نیاز

خیلی‌ها فکر می‌کنند نگهداری از آکواریوم آب شور همچون آکواریوم آب شیرین آسان است، در حالی که چنین نیست! نه تنها نگهداری از آکواریوم آب شور سخت‌تر است، بلکه راه‌اندازی و ایجاد آن نیز تجهیزات بیش‌تری می‌طلبد. در واقع ماهی‌ها و تمامی آبزیان آب شور، به آبی با دمای معین، شوری مشخص و حتی PH قابل قبول نیاز دارند. ۴ نکته مهمی که در نگهداری از آکواریوم آب شور باید به آن دقت کنید عبارتند از: تجهیزات آکواریوم آب شور؛ اندازه و نوع آکواریوم؛ و جریان آب. در ادامه این مقاله پتسی به این موارد می‌پردازیم. پس، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

۱- وسایل مورد نیاز آکواریوم آب شور

برای ایجاد دنیای کوچک آکواریومی که آبزیان دریایی در آن قرار گیرند، لازم است تجهیزاتی درست انتخاب و خریداری شوند. قطعا بدون توجه به تجهیزات وضعیت قابل قبولی برای رشد آبزیان مهیا نخواهد شد. برخی از مهم‌ترین تجهیزات لازم برای راه اندازی آکواریوم آب شور در جدول زیر آمده‌اند.

تجهیزات لازم برای راه اندازی آکواریوم آب شور
ترموستات شناسایی و کنترل افت دما
چیلر خنک کننده آب آکواریوم، مانند یخچال
آب‌سنج نشان‌دهنده شوری آب
فیلتر بررسی مواد آلی آب و جلوگیری از آلودگی آب توسط آمونیاک
پمپ کنترل گردش آب و تبادل گاز‌ها
دستگاه مانیتورینگ CO2 نشان دهنده میزان CO2 موجود در آب
بهبوددهنده‌های آب برای بهینه کردن آب و کم یا زیاد کردن چند پارامتر در جهت حفظ سلامت آب
رکتور کلسیم تامین کلسیم مورد نیاز سخت پوستان و مرجان‌های درون آکواریوم
کیت تست پارامترهای آب بررسی میزان آمونیاک آب، نیتریت، نیترات، کلسیم، منیزیوم، فسفات و PH آب

PH، آمونیاک، و نیترات و آزمایش‌هایی برای سنجش کلسیم و منیزیم مهم‌ترین آزمایش نگهداری آکواریوم آب شور است. توصیه می‌شود این پارامترها را مرتب بررسی و کنترل کنید.

همچنین، همیشه مراقب آکواریوم بوده و از تغییر در آب یا رفتار ماهی‌ها آگاه باشید. با این کار کوچک‌ترین تغییرات اکواریوم را می‌توانید شناسایی کنید و مشکل را رفع کنید. یک مشکل کوچک هم می‌تواند جان ماهیان اکواریوم شما را به خطر بیندازد.

پیشنهاد مطالعه:
آموزش ساخت آکواریوم در خانه با کمترین تجهیزات

۲- اندازه آکواریوم آب شور

نگهداری از آکواریوم آب شور

اولین چیزی که هنگام نگهداری آکواریوم آب شور باید به آن توجه کنید این است که باید آب غلظت بالایی از نمک را تحمل کند. هرچه ظرفیت مخزن بیشتر باشد، تمام تجهیزات لازم گران‌تر خواهد بود. حجم مطلوب آکواریوم آب شور ٢٠٠-٢۵٠ لیتر است، در چنین ظرفیتی تعادل اکوسیستم آبی آسان‌تر است. شما همچنین می‌توانید یک مخزن مستطیلی ٨٠-١٠٠ لیتری برای آکواریوم آب شور انتخاب کنید. در این مخزن حفظ روشنایی و سایر فرآیند‌ها آسان‌تر خواهد بود.

۳- انواع آکواریوم آب شور

این نوع آکواریوم ۳ نوع دارد؛ که شامل یک مدل که تنها با ماهی زینت داده می‌شود و نوع دیگر، ماهی با صخره زنده و نوع سوم ماهی با تپه مرجانی است. در ادامه با انواع آکواریم آب شور بیشتر آشنا می‌شویم.

  • آکواریوم آب شور با ماهی

نگهداری از آکواریوم آب شور با ماهی

دلقک ماهی از محبوب‌ترین ماهی آب شور مناسب برای آکواریوم است. او همه‌چیز‌خوار بوده و انواع مختلفی دارد و برای نگهداری بسیار آسان و زیباست. ماهی کاردینال نیز از انتخاب‌های عالی و قابل نگهداری آکواریوم آب شور است. آن‌ها در طول روز پنهان شده و درشب نمایان می‌شوند!

  • آکواریوم آب شور با ماهی و صخره زنده

نگهداری از آکواریوم آب شور با ماهی و صخره زنده

صخره‌های زنده و چشم‌نواز علاوه بر آنکه به تصفیه آب آکواریوم کمک می‌کنند، منبع غذایی طبیعی را در اختیار برخی از ماهیان قرار میدهند و یک محیط کاملا طبیعی و پایه مناسبی برای قرار دادن مرجان‌ها و برخی بی‌مهرگان هستند. ارگانسیم‌های متنوعی به آکواریوم وارد شده و بعد از گذشت چند ماه یک زیستگاه دریایی کامل را در آکواریوم شما شکل می‌دهد. نگهداری آکواریوم آب شور دارای صخره‌های زنده ساده است.

برای نگهداری از صخره‌های زنده به نور متوسط و جریان آب مناسب به همراه کلسیم، استرانسیم، ید و عناصر نادر نیاز خواهید داشت. بهتر است قبل از قرار دادن آن‌ها در آکواریومی که شامل آبزیان است، حداقل به مدت ۴۸ ساعت آنها را در یک مخزن آب شور به همراه سنگ هوا نگهداری کنید.

  • آکواریوم آب شور با ماهی و تپه مرجانی

نگهداری از آکواریوم آب شور با ماهی و تپه مرجانی

امروزه ماهیان تپه‌های مرجانی یکی از رنگارنگ‌ترین و شگفت انگیز‌ترین موجودات برای نگهداری در آکواریوم آب شور هستند. طیف زیاد شکل‌ها و رنگ‌های مختلف آن‌ها بی‌مانند است و اگرچه ممکن است آن‌ها زیبا و آرام به نظر برسند، ولی می‌توانند خطرناک هم باشند. جالب است برای انتخاب ماهیان صخره مرجانی آکواریوم خود بد‌انید که رنگ‌های قرمز آن‌ها در زیر آب، سیاه به نظر می‌رسند که به ماهی‌ها کمک می‌کنند تا دیده نشوند!

پیشنهاد مطالعه:
معرفی نژاد ماهی سودوکرومیس

خطوط راه‌ راه ماهی باعث می‌شود، ماهی خودش را در برابر مرجان استتار کند. نقش و نگار‌های خال‌دار باعث می‌شود که سایر آبزیان آن‌ها را به‌عنوان شکارچی به شمار آورند.

۴- جریان آب در آکواریوم آب شور

زمانی که درباره مهم‌ترین پارامترهای آب سوال می‌شود، اکثر افراد جریان آب را نادیده می‌گیرند. آن‌ها میزان PH آب، دما، سطح مواد مهم موجود یا مقدار آلاینده‌ها را فهرست می‌کنند. اما حرفی از جریان آب نزده و آن را موضوعی سطحی یا بدیهی در نظر می‌گیرند، در حالی که اشتباه است. جریان آب شور در سرتاسر آکواریوم برای حفظ سلامت تمام موجودات زنده‌ای که در آن زندگی می‌کنند، حیاتی است.

در واقع ماهی‌ها در اقیانوس‌ها از مزیت جزر و مد آب به عنوان یک پدیده طبیعی بهره می‌برند. این حرکت طبیعی به تبادل گازهای موجود، تحویل دادن غذا، مدیریت پسماندهای موجود در آب و … کمک می‌کند. ماهی‌ها نیز به این جریان خو گرفته و با آن سازگار شده‌اند. از این رو زمانی‌که آکواریوم آب شور راه‌اندازی می‌شود، باید به این پارامتر در جهت ایجاد محیط مشابه توجه کرد. در ادامه به انواع جریان آب آکواریوم آب شور می‌پردازیم. پس، اگر آکواریوم آب شور دارید، حتما ادامه مطلب را بخوانید.

انواع جریان آب آکواریوم آب شور

برای آکواریوم آب شور چهار نوع جریان آب وجود دارد. هر یک از این جریان‌ها تاثیر متفاوتی بر روی مرجان‌ها می‌گذارد. در ادامه به معرفی ۴ جریان آب آکواریوم آب شور می‌پردازیم.

  • جریان آب توربولنس یا آشفته

جریان آب توربولنس یا آشفته آکواریوم آب شور

همانطور که از نام آن مشخص است در این نوع جریان آب ذرات به صورت آشفته و بدون هیچ قانون خاصی حرکت می‌کنند. این حرکت، بهترین نوع جریان آب آکواریوم آب شور به شمار می‌رود چرا که مانع از ایجاد نقاط مرده یا بی حرکت در آب می‌گردد. در واقع این حرکت از تماس آب با جریان دیگری از آب یا برخورد با جسم جامد به وجود می‌آید.

  • جریان آب موجی (Surge)

جریان آب موجی آکواریوم آب شور

سرج نامی برای دومین نوع جریان آب است. در این نوع حرکت نیمه ثابت است و آب به عقب و جلو حرکت می‌کند. در آکواریوم‌های مرجانی این نوع حرکت زمانی دیده می‌شود که پولیپ‌ها یا تیغه‌ها برای یک مدت مشخص به یک سمت حرکت می‌کنند و سپس در جهت مخالف تغییر جهت می‌دهند. این حرکت با قرار دادن هدهای برقی در اطراف مخزن و تعویض تناوبی در زمان روشن و خاموش کردن پمپ‌ها ایجاد خواهد شد.

در آکواریوم‌های آب شور بزرگ برای ایجاد این جریان از دستگاه سرج کارلسون کمک گرفته می‌شود.

  • جریان آب لمینار (Laminar)

جریان آب لمینار آکواریوم آب شور

علاقمندان به پرورش آبزیان زینتی با این نوع جریان آب آشنا هستند. این جریان آرام و یک طرفه است. جریان لمینار به عنوان راحت‌ترین جریان شناخته می‌شود و همچون جریان اقیانوس است. این جریان عموما برای شبیه سازی محیط‌هایی اقیانوسی در عمق 40 فوتی مناسب است.

  • جریان آب چرخشی یا مداری (Gyre)

جریان آب چرخشی آکواریوم آب شور

جدیدترین جریان آب است. این جریان آب جنبه سرگرمی دارد. با ایجاد حرکت دایره‌ای قوی و به کمک پمپ‌ها مقدار زیادی آب در یک مقطع بزرگ به حرکت در می‌آید. در واقع به کمک پمپ‌های چرخشی عبور جریان از بالا در یک طرف و در پایین از طرف دیگر ایجاد می‌شود.

پیشنهاد مطالعه:
سنگ هوا آکواریوم چیست و چه کاربردی دارد؟

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش شد تا مهم‌ترین نکاتی که برای نگهداری از آکواریوم آب شور لازم است به آن‌ها توجه شود، بیان گردند. برخی از تجهیزات ضروری معرفی شده و درباره سه نوع آکواریوم آب شور سخن گفته شد. همچنین اختصاصی به جریان آب و انواع جریان موجود که می‌توان با قرار دادن انواع واترپمپ‌ها در آکواریوم اعمال کرد پرداخته شد.

بیشتر بدانید

سوالات متداول

  1. برای نگهداری از آکواریوم آب شور چه کارهایی باید انجام شوند؟
    تمیز کردن مداوم، کنترل دمای آب، توجه به روشنایی محیط آکواریوم، ارزیابی و توجه به شوری پایدار آب از مهم‌ترین کارهایی است که باید در راستای نگهداری از آکواریوم آب شور انجام داد.
  2. چه تجهیزاتی برای راه‌اندازی آکواریوم آب شور ضروری است؟
    پمپ هوا، دماسنج، تهویه کننده آب، تجهیزات فیلتراسیون، هود، سنگریزه، مخلوط نمک دریا، آب دریا و منابع نوری از تجهیزات ضروری هستند.
  3. چگونه مخزن آکواریوم آب شور را تمیز کنیم؟
    برای تمیز کردن مخزن آکواریوم آب شور، با استفاده از سیفون ابتدا 25 درصد آب از مخرج خارج شده و در یک سطل قرار داده می‌شود. سپس آب قدیمی دور ریخته شده و آب نمک جدید اضافه می‌شود.

پیام بگذارید