رد کردن پیوندها
10 دلیل گاز گرفتن طوطی‌ها را بشناسید!

10 دلیل “گاز گرفتن طوطی‌” و راه‌های جلوگیری از آن

طوطی‌ها یکی از حیوانات خانگی موردعلاقه بیشتر انسان‌ها هستند. با این حال، گاهی رفتارهای عجیبی از آن‌ها سر می‌زند. یکی از عجیب‌ترین رفتارها در طوطی، گاز گرفتن ناگهانی است که معمولاً برای جلب توجه شما اقدام به این کار می‌کنند. همچنین، ممکن است نشانه‌ای از استرس در طوطی به دلیل تغییر محیط، نوع غذا، تغییر در شرایط زندگی و… باشد. در این مقاله از پتسی به بررسی علل گاز گرفتن طوطی و راه‌های مقابله با آن پرداخته‌ایم. پس، با ما همراه باشید.

گاز گرفتن طوطی‌
دلایل جلب توجه/ ترس/ خستگی/ گرسنگی یا تشنگی/ حفظ قلمرو/ ناامیدی یا استرس/ بازی کردن/ عدم اعتماد یا وابستگی/ رژیم غذایی نامتعادل/ بیماری یا جراحت/ تغییرات هورمونی یا فصول
رفتار شما آرام بودن/ نشان ندادن رفتار هیجانی/ بررسی وضعیت پرنده/ تربیت پرنده
راه‌های جلوگیری درک زبان بدن طوطی/ تهیه اسباب‌بازی جویدنی/ آموزش دادن/ پرت کردن حواس او

منظور از گاز گرفتن طوطی چیست؟

قبل از یافتن علت گاز گرفتن طوطی، باید بفهمیم منظور از گاز گرفتن چیست. طوطی‌ها حیوانات شکاری هستند و معمولاً از گاز گرفتن به‌ عنوان یک استراتژی دفاع شخصی استفاده می‌کنند. آن‌ها تنها زمانی گاز می‌گیرند که احساس آسیب‌پذیری یا ترس کنند. دقت کنید که گاز گرفتن طوطی‌ها دلیل بر تهاجمی بودن آن‌ها نیست.

نیش واقعی طوطی معمولاً بسیار سریع و سخت است، تا جایی که ممکن است منجر به آسیب و خونریزی شود. این آسیب‌ها نشان‌دهنده گاز گرفته شدن توسط طوطی است. هنگامی که طوطی قصد گاز گرفتن دارد، اغلب دارای پرهای ژولیده و علائم بدنی مانند سوزن زدن چشم است. پس، اگر احساس کردید طوطی قصد گاز گرفتن دارد، سعی کنید از او فاصله بگیرید تا آسیب نبینید.

10 دلیل گاز گرفتن طوطی

طوطی‌ها مانند بیشتر حیوانات خانگی، با صاحبان خود بسیار مهربان هستند. به همین دلیل، وقتی کسی را گاز می‌گیرند، از رفتارشان گیج می‌شوید. علت گاز گرفتن طوطی به شرح زیر است:

علت گاز گرفتن طوطی

۱- جلب‌توجه

یکی از دلایل گاز گرفتن طوطی جلب‌توجه صاحب خود است. از این‌ رو، اگر توجه کافی از شما دریافت نکنند، به راه‌های دیگری مانند گاز گرفتن برای جلب‌توجه متوسل می‌شوند. پس، سعی کنید به طوطی خود توجه نشان داده و از تنها گذاشتن او در قفس برای مدت طولانی خودداری کنید. طوطی‌هایی که نادیده گرفته شده و به مدت طولانی در قفس تنها گذاشته می‌شوند، عصبانیت خود را با گاز گرفتن و نوک‌زنی تخلیه می‌کنند. پس، به پرنده‌تان توجه نشان داده و برای او خارج از قفس وقت بگذارید.

۲- ترس

یکی دیگر از دلایل گاز گرفتن طوطی ترس است. طوطی‌ها ممکن است به هر دلیلی احساس خطر کرده و بترسند و چون راه فراری ندارند، با گاز گرفتن واکنش نشان ‌دهند. پس، بهتر است علت ترس آن‌ها را یافته و اقدامات لازم را انجام دهید تا طوطی در موقعیت‌های ترسناک قرار نگیرد. حتی اگر طوطی از ترس گاز گرفت، سعی کنید او را آرام کرده و از آن موقعیت دور کنید.

۳- خستگی

خستگی و بدخلقی یکی از رایج‌ترین دلایل شروع ناگهانی گاز گرفتن طوطی است. پرندگان به ۱۰ تا ۱۲ ساعت خواب بدون وقفه در شب نیاز دارند و اگر خواب کافی نداشته باشند، بدخلق می‌شوند. پس، سعی کنید محیط مناسبی برای طوطی خود فراهم کنید تا بتواند به اندازه کافی استراحت کند. همچنین، اگر علائمی از خستگی در او دیدید، او را به قفسش بازگردانید و بگذارید بماند و کمی چرت بزند.

پیشنهاد مطالعه:
5 دلیل "باز و بسته شدن دهان عروس هلندی" و راه درمان آن

۴- گرسنگی یا تشنگی

ممکن است طوطی پس از مدتی خارج از قفس بودن، بدون هیچ دلیلی شروع به گاز گرفتن کند. در این صورت، احتمال دارد طوطی شما گرسنه یا تشنه باشد، چرا که از ظرف آب و غذای خود دور است. پس، بهتر است طوطی را به قفس بازگردانید تا به آب و غذا دسترسی داشته باشد. همچنین، می‌توانید با پیش‌بینی نیازهای او و دادن نوشیدنی یا خوراکی مانع گاز گرفتن طوطی شوید.

۵- حفظ قلمرو

برای طوطی‌ها، قفس، جفت منتخبشان، اسباب‌بازی‌ها و هر آنچه در پیرامون قفسشان وجود دارد، یک دارایی بزرگ محسوب می‌شود. بنابراین، ممکن است برای حفظ خانه و رابطه خود با جفتشان، کسی را که به‌ عنوان خطر یا رقیب می‌بینند، گاز بگیرند. مشکل گاز گرفتن طوطی برای محافظت از جفت بیشتر منشأ غریزی و هورمونی دارد. شما در این شرایط می‌توانید از استراتژی‌های آموزش پرنده استفاده کنید تا رفتارهای مناسب جایگزین را به او آموزش دهید.

۶- ناامیدی یا استرس

اگر طوطی از شرایط پیرامون خود راضی نباشد، ممکن است احساس ناامیدی و ناراحتی کند یا استرس بگیرد. پس، ‌با روش‌هایی مثل گاز گرفتن سعی می‌کند به شما بگوید که چیزی اشتباه است. ناامیدی ممکن است باعث شود که هر کسی که سعی می‌کند آن‌ها را لمس کند یا نگه دارد را گاز بگیرند. سعی کنید رفتارهای طوطی خود را بشناسید تا راحت‌تر بتوانید او را کنترل کنید. مثلاً اگر طوطی‌ را به روش خاصی نوازش می‌کنید، گاز می‌گیرد یعنی این کار را دوست ندارد.

۷- در حال بازی

طوطی‌ها زمان بازی هیجان‌زده و پرانرژی می‌شوند. گاز گرفتن طوطی در حین بازی یک عکس‌العمل طبیعی و نشانه قدردانی است.

۷- عدم اعتماد و وابستگی

وقتی یک طوطی را به خانه می‌آورید، ایجاد پیوند با آن‌ها به زمان و تلاش نیاز دارد. طوطی نیاز به توجه و محبت دائمی دارد تا در اطراف شما راحت باشد. در روزهای ابتدایی زمانی که سعی در ایجاد پیوند دارید، احتمال گاز گرفتن طوطی هست، زیرا احساس ناراحتی می‌کند. این می‌تواند برای هر فرد جدیدی که سعی می‌کند با آن‌ها پیوند برقرار کند اتفاق بیفتد.

۸- رژیم غذایی نامتعادل

منشأ اکثر مشکلات رفتاری به‌ خصوص گاز گرفتن طوطی رژیم غذایی نامتعادل او است. کمبود انرژی، تحریک‌پذیری و… ناشی از کمبود تغذیه هستند که می‌تواند منجر به بدخلقی طوطی شما گردند. پس، به تغذیه پرنده خانگی خود دقت کنید تا دچار مشکلات رفتاری نشود.

۹- بیماری یا جراحت

طوطی‌ها ممکن است به دلایل مختلفی حال جسمی یا روحی‌شان خوب نباشد و بخواهند تنها باشند. در این صورت اگر بخواهید او را از قفس خارج کنید، ممکن است ناراحت شود و گاز بگیرد. با دیدن علائمی نظیر کم خوردن، کم بازی کردن و امتناع از ارتباط با شما بهتر از به دام‌پزشک مراجعه کنید.

۱۰- تغییرات هورمونی یا فصول

سن بلوغ جنسی طوطی بسته به گونه‌شان متفاوت است و پس از رسیدن به آن، تا حدودی غیرقابل‌پیش‌بینی می‌شوند. آن‌ها ممکن است وابستگی شدیدی به یک نفر یا بیزاری خاصی نسبت به فرد دیگری پیدا کنند. این تغییرات هورمونی می‌تواند باعث ایجاد حس ناامیدی و افسردگی شده و علت گاز گرفتن طوطی باشد. بروز برخی رفتار هورمونی، به‌ ویژه در فصول خاص، بخشی از زندگی طوطی شما بعد از بلوغ خواهد بود. بنابراین، مهم است آنچه که هورمون‌های طوطی را تحریک می‌کند بشناسید و از تحریک غرایز جنسی او جلوگیری کنید.

جلوگیری از گاز گرفتن طوطی

بهترین راه برای جلوگیری از گاز گرفتن طوطی، درک زبان بدن آن‌هاست. یادگیری حرکات بدن طوطی به شما کمک می‌کند تا لحظه دقیق گاز گرفتن آن‌ها را بدانید. دانستن دلایل گاز گرفتن آن‌ها به شما کمک می‌کند تا از گاز گرفتن جلوگیری کنید. اکنون می‌توانید به‌ سادگی حواس آن‌ها را در آن موقعیت‌ها پرت کنید.

پیشنهاد مطالعه:
غذای مرغ مینا در قفس چیست؟ | (راهنمای جامع تغذیه مرغ مینا)

با کشف علت گاز گرفتن طوطی می‌توانید آموزش مناسبی برای آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. هر زمان که پرنده شما را گاز گرفت یا برای گاز گرفتن شما آمد، همیشه اخم کنید و او را در قفس خود بگذارید. با انجام این کار هر بار پرنده متوجه رفتار نادرست خود می‌شود و سعی می‌کند باگذشت زمان آن را کاهش دهد.

رفتار شما پس گاز گرفتن طوطی

نیش طوطی شوخی نیست، زیرا می‌تواند منجر به آسیب و حتی عفونت و خونریزی شود. پس، اگر طوطی شما را گاز گرفت، باید با انجام اقدامات اصلاحی و رفتار مناسب از تکرار آن در آینده جلوگیری کنید. اقدامات لازم برای جلوگیری از گاز گرفتن طوطی به شرح زیر است:

۱- آرام باشید

اگر طوطی شما را گاز گرفت، مهم است که آرام بمانید! و تنها با استفاده از کلماتی مانند «نه» او را محکم سرزنش کنید. سعی کنید انگشت خود را به داخل دهان او فشار دهید تا شدت آسیب طوطی و خودتان کاهش یابد.

۲- واکنش بزرگی نشان ندهید!

سعی کنید گاز گرفتن طوطی را نادیده بگیرید! برخی از طوطی‌ها فریاد درد یا هر نوع واکنش بزرگی به گاز گرفتن را به‌ عنوان پاداش تعبیر می‌کنند. در نتیجه، رفتار خود را مجدداً تکرار خواهند کرد. اما اگر بفهمند گاز گرفتن منجر به توجه نمی‌شود، ممکن است متوقف شوند.

۳- وضعیت را تجزیه‌وتحلیل کنید

گاز گرفتن طوطی یعنی موردی هست که باعث آزار و ناراحتی او می‌شود. پس، اگر دیدید طوطی قصد گاز گرفتن دارد به اطراف خود نگاهی بیندازید و هر آنچه می‌بینید یادداشت کنید. با بررسی یادداشت‌ها احتمال دارد بتوانید به دلیل گاز گرفتن او پی ببرید.

۴- پرنده خود را باحوصله آموزش دهید

شما می‌توانید از روش «تایم اوت» برای آموزش طوطی خود استفاده کنید. در این روش پس از گاز گرفتن طوطی او را به قفس بازگردانید و اجازه دهید مدتی تنها بماند. در این صورت احتمال دارد طوطی یاد بگیرد گاز گرفتن خوشایند شما نیست. با این حال، اگر طوطی مایل به ارتباط با شما نباشد، بازگرداندن او به قفس باعث تقویت عمل گاز گرفتن می‌شود. در نتیجه دفعه بعد که بخواهد از شما دور شود، شما را گاز خواهد گرفت. زیرا با بازگرداندن دوباره او به قفس پاداش دریافت می‌کند.

آیا باید اجازه دهید طوطی شما را گاز بگیرد؟

گاز گرفتن انگشت توسط طوطی

گاهی اوقات احساس می‌کنیم که گاز گرفتن پرندگان طبیعی است. بنابراین، به آن‌ها اجازه می‌دهیم این کار را انجام دهند. در نتیجه، آن‌ها را برای ادامه این کار تشویق می‌کنیم و آن‌ها هرکسی را که به سراغشان بیاید گاز می‌گیرند. بنابراین، به‌ عنوان صاحب طوطی هرگز نباید پرنده خود را به گاز گرفتن تشویق کنید. همیشه سعی کنید با آموزش یا ترفندهای خاصی از گاز گرفتن طوطی جلوگیری کنید.

۴ راه جلوگیری از گاز گرفتن طوطی

برای جلوگیری از گاز گرفتن طوطی‌هایتان، باید رفتار آن‌ها را درک کنید و طبق آن آموزش دهید. آموزش به آن‌ها کمک می‌کند تا عکس‌العمل گاز گرفتن خود را کاهش دهند. در زیر چند روش برای جلوگیری از گاز گرفتن طوطی آورده شده است.

۱- زبان بدن طوطی خود را درک کنید

شما باید سعی کنید زبان بدن طوطی را یاد بگیرید، زیرا آن‌ها نمی‌توانند نیاز خود را از طریق کلمات بیان کنند. اما می‌توانند احساس خود را از طریق حرکات بدن خود به شما نشان دهند. دانستن زبان بدن آن‌ها به شما کمک می‌کند تا با رفع خواسته‌هایشان از گاز گرفتن طوطی جلوگیری کنید. برخی از زبان‌های بدن رایج عبارت‌اند از: سوزن زدن چشم، تکان دادن سر و ژولیدن پرها.

۲- برای آن‌ها اسباب‌بازی‌های جویدنی بخرید

اگر زمانی که طوطی احساس ناامیدی یا عصبانیت می‌کند، اسباب‌بازی‌های جویدنی در اختیار داشته باشد می‌تواند آن‌ها را گاز بگیرد. در این صورت، طوطی شما یا سایر افراد حاضر در محیط را گاز نخواهد گرفت.

پیشنهاد مطالعه:
آنفلوانزای مرغی

۳- آموزش دادن

آموزش‌های مختلفی برای جلوگیری از گاز گرفتن طوطی‌‌ها وجود دارد که به رشد رفتار و خوش‌اخلاقی آن‌ها نیز کمک می‌کند. شما می‌توانید با کمک دام‌پزشک و پرورش‌دهندگان طوطی روش‌های آموزشی اولیه را بیاموزید و طوطی‌ها را آموزش دهید.

۴- پرت کردن حواس طوطی

با شناخت رفتارهای طوطی و تجزیه‌وتحلیل حالات او به‌ راحتی تشخیص خواهید داد که طوطی قصد گاز گرفتن دارد. در نتیجه خواهید توانست در شرایط خاص با پرت کردن حواس آن‌ها از گاز گرفتن طوطی جلوگیری کنید. شما می‌توانید با انجام فعالیت‌های مختلف مثل غذا دادن، بازی با اسباب‌بازی‌های موردعلاقه و… حواس او را پرت کنید.

منظور از منقار زدن طوطی چیست؟

منقار کاربردهای متنوعی برای طوطی‌ها دارد و آن‌ها تنها برای غذا خوردن از آن استفاده نمی‌کنند! حتی ممکن است گاهی طوطی شما را منقار بزند. اگر دلایل منقار زدن توسط طوطی را درک نکنید، بدون شک احساس ناخوشایندی خواهید داشت. مهم است که بتوانید منقار زدن را از گاز گرفتن طوطی متمایز کنید. توانایی تمایز بین این دو به شما این امکان را می‌دهد که پرنده خود را بهتر درک کنید. کاربرد‌های منقار در طوطی به شرح زیر است:

 حرکت کردن

آن‌ها اغلب از منقار خود برای آزمایش شاخه‌ها یا مکان‌هایی که ممکن است روی آن‌ها قدم بگذارند، استفاده می‌کنند. طوطی با این کار استحکام فیزیکی سطح را بررسی می‌کند تا بدون سقوط از سازه‌ها بالا برود. اگر به نحوه حرکت طوطی نگاه کنید، متوجه می‌شوید که آن‌ها تنها از پاهای خود برای رسیدن به مکان‌های مختلف استفاده نمی‌کنند! بلکه از منقارشان هم به‌ عنوان «پای سوم» برای دراز کردن یا بالا و پایین رفتن استفاده می‌کنند. طوطی با این کار در حالی‌ که از مکانی به مکان دیگر می‌رود، از خود حمایت می‌کند. بنابراین، طوطی ممکن است هنگام نشستن روی شانه یا دست‌های شما قبل از اینکه قدمی بردارد، منقار بزند. پس، نباید منقار زدن او را با گاز گرفتن طوطی اشتباه بگیرید.

شناسایی کردن

زبان طوطی‌ها دارای تعدادی عصب است و آن‌ها از زبان خود علاوه بر چشیدن غذا، برای تشخیص بافت اشیا نیز استفاده می‌کنند. به‌ خصوص اگر یک محرک جدید باشد، از منقار نیز به‌ عنوان نیروی کمکی برای ارزیابی اقلام در بافت اشیا استفاده می‌کنند. برای مثال، ممکن است لباس‌های متفاوتی پوشیده‌اید یا چیزی جدید در دست دارید که او را مجذوب کرده است. پس، احتمال دارد از منقار و زبان خود برای بررسی دقیق آن‌ها استفاده کند.

تفاوت منقار زدن با گاز گرفتن چیست؟

عمل منقار زدن وگاز گرفتن طوطی در ظاهر شبیه هم هستند اما، هدف او از انجام این دو عمل یکسان نیست.

تفاوت منقار زدن گاز گرفتن
نوع رفتار رفتار ملایم و دوستانه رفتاری سخت و سریع
هدف برای حمایت طوطی در حرکت و شناخت محیط اطراف برای هشدار دادن و دفاع از خود
نتیجه بدون آسیب و خونریزی منجر به آسیب و خونریزی

سخن پایانی

طوطی‌ها پرندگان مهربانی هستند که با هیاهوهایشان خانه را شاد نگه می‌دارند. گاهی اوقات عادت گاز گرفتن طوطی برای صاحبان او استرس‌آور است. با این حال، گاز گرفتن عکس‌العمل طبیعی آن‌هاست که با استفاده از چند روش ساده می‌توان آن را متوقف کرد. همیشه سعی کنید با طوطی خود به‌ آرامی برخورد کنید، حتی اگر شما را گاز بگیرد و درد داشته باشید. آن‌ها عمداً این کار را انجام نمی‌دهند و حتما منظوری دارند که باید آن را کشف کنید.

سوالات متداول

  1. علت گاز گرفتن طوطی چیست؟
    حفظ قلمرو، تغییرات هورمونی، خستگی ترس و استرس.
  2. آیا گاز گرفتن طوطی طبیعی است؟
    طوطی‌ها بیشتر منقار می‌زنند و فقط در شرایط خاص اقدام به گاز گرفتن می‌کنند.
  3. چگونه مانع گاز گرفتن در طوطی شویم؟
    روش‌های مختلفی برای اصلاح رفتار طوطی وجود دارد که می‌توانید با یادگیری آن‌ها مانع گاز گرفتن طوطی شویم.

پیام بگذارید