رد کردن پیوندها
بیماری بامبل ‌فوت پرندگان

بیماری بامبل ‌فوت پرندگان + راه‌های تشخیص/ درمان و پیشگیری

آیا پای پرنده خانگی شما مشکلی دارد؟ این مشکل احتمالاً ناشی از عفونت پا یا به‌ اصطلاح بامبل فوت است. دلایل زیادی برای ابتلای پرندگان به این بیماری وجود دارد. توصیه می‌کنیم در صورت مشاهده هر مشکلی در پای پرنده خانگی‌تان، به دام‌پزشک مراجعه کنید. زیرا برخی از مشکلات می‌تواند منجر به بروز مشکلات بزرگ‌تر، حتی از دست‌ دادن انگشت یا پا گردد. ما در این مقاله، به بررسی دلایل ابتلای پرندگان به بامبل ‌فوت، راه‌های پیشگیری و درمان آن پرداخته‌ایم. پس، تا انتهای این مقاله از پتسی با ما همراه باشید.

بیماری بامبل ‌فوت پرندگان
عوامل ابتلا جثه بزرگ/ زخم‌های پوستی/ رشد زیاد ناخن پا/ بدشکلی ساق یا پا/ رژیم غذایی نامناسب/ زندگی کنار پرندگان قلدر/ سطوح نامناسب/ زندگی در محیط آلوده
علائم  دلمه روی پا/ سرخی و تورم پا/ ضخیم شدن پوست پا/ لنگ زدن پرنده حین راه رفتن/ امتناع از راه رفتن یا استفاده از یکی از پاها در حین راه رفتن/ زخم کف پا/ کاهش فعالیت
درمان تمیز نگه داشتن پای پرنده/ تمیز نگه داشتن قفس/ آنتی بیوتیک/ بانداژ کردن پا/ عمل جراحی/ جدا کردن از پرندگان دیگر/ مراجعه به دام‌پزشک
پیشگیری تمیز نگه‌ داشتن قفس/ تهیه سوف مناسب/ بررسی پاهای پرنده/ مشاهده تغییر در رفتار پرنده/ کنترل رژیم غذایی/ حذف اشیا خطرناک/ کوتاه کردن ناخن/ جدا کردن پرندگان از یکدیگر

بامبل ‌فوت چیست؟

بامبل فوت پرنده

به عفونت و بیماری‌های التهابی کف پای پرندگان، پودودرماتیت اولسراتیو یا بامبل ‌فوت می‌گویند. ایستادن طولانی‌مدت پرنده روی سطح سخت یا زخمی شدن پای او، از عوامل ابتلا به این بیماری است. پای بامبلی اگر به‌ موقع شناسایی و درمان نشود می‌تواند باعث قطع شدن پای پرنده و حتی مرگ او شود.

عوامل ابتلای پرندگان به بامبل ‌فوت

حال شاید این سوال برایتان پیش بیایید که چرا پرندگان به بامبل ‌فوت مبتلا می‌شوند؟ پرندگان در شرایط زیر مستعد ابتلا به پای بامبلی هستند:

  • داشتن جثه بزرگ: سنگین بودن پرنده باعث می‌شود فشار زیادی به کف پای او وارد شود و خطر ابتلا به بیماری بالا می‌رود.
  • داشتن زخم‌های پوستی: ورود باکتری‌ها از طریق هر نوع زخم موجود در پای پرنده، سبب ابتلای او به پای بامبلی است.
  • رشد بیش از حد ناخن‌های پا: اگر ناخن‌های پرندگان به‌صورت دوره‌ای کوتاه نشود، در توانایی حرکت و نشستن آن‌ها اختلال ایجاد می‌کند.
  • داشتن رژیم غذایی نامناسب: پوست پرنده، از هجوم باکتری‌ها به پاهای او جلوگیری می‌کند. کمبود ویتامین A، باعث خشکی، پوسته‌پوسته شدن و کاهش استحکام پوست پرندگان می‌شود. در نتیجه، خطر عفونت پا و ابتلا به بامبل فوت افزایش می‌یابد.
  • داشتن ساق یا پاهای بدشکل: این مشکل، اغلب منجر به فشار نابرابر یا غیرعادی روی پا‌های پرنده و ابتلای او به پای بامبلی می‌شود.
  • بودن در کنار پرندگان قلدر: پریدن‌ها و فرودآمدن‌ها مکرر پرنده در حین نبرد و نزاع، سبب افزایش فشار روی پاهای او می‌شود. همین عامل می‌تواند باعث بروز بامبل فوت در پرندگان شود.
  • سطوح نامناسب: ایستادن پرنده روی سطوح سخت و ناهموار یا پا گذاشتن روی چیزهای تیز مانند سیم‌خاردار می‌تواند به پاهای پرندگان آسیب بزند. این آسیب می‌تواند منجر به پای بامبلی شود.
  • بودن در محیط آلوده: باکتری‌ها از طریق ملافه‌های مرطوب و محیط زندگی آلوده‌ پرنده، به زخم‌های موجود در پاهای او منتقل می‌شوند.
پیشنهاد مطالعه:
جلیقه پرواز چیست؟ | مزایا و معایب + نحوه بستن آن

نشانه‌های ابتلای پرندگان به پای بامبل

همه می‌دانیم پیشگیری بهتر از درمان است. با این حال، نباید ارزش تشخیص به‌ موقع بیماری و درمان آن را دست‌کم گرفت. از علائم اولیه بامبل ‌فوت پرندگان می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

پای بامبلی

  • وجود دلمه روی پای پرنده
  • سرخی و تورم پای پرنده
  • ضخیم شدن پوست پای پرنده
  • لنگ زدن پرنده حین راه رفتن
  • امتناع از راه رفتن یا استفاده از یکی از پاها در حین راه رفتن
  • وجود زخم در کف پای پرنده
  • کاهش فعالیت‌های پرنده

برای حفظ سلامت پرنده خود، همیشه به رفتار، بهداشت و ظاهر او توجه کنید. در صورت مشاهده هر یک از علائم با دام‌پزشک مشورت کنید.

روند پیشرفت بیماری بامبل ‌فوت

۷ مرحله گسترش بیماری عبارت‌اند از:

  • مرحله اول: پوسته‌پوسته شدن سطوح کف پا، ظاهر شدن نواحی کوچک صورتی براق یا نازک شدن سطح کف پا با مقداری قرمزی.
  • مرحله دوم: باکتری‌ها به زیر پوست حمله کرده و سبب ایجاد دلمه و تورم خفیف می‌شوند. با این حال، عفونت هنوز سطحی است.
  • مرحله سوم: دلمه در این مرحله از بیماری بامبل فوت شاهد زخم‌هایی به شکل آبسه کازئوزی هستیم. اطراف زخم‌ها شروع به پینه‌زدن می‌کند و موجب تورم، درد و لنگیدن پرنده می‌شود.
  • مرحله چهارم: با سرایت عفونت به غلاف تاندون و رخ دادن نکروز، راه رفتن برای بسیار دردناک خواهد بود.
  • مرحله پنجم: عملکرد پا به طور قابل‌ توجهی مختل شده و در صورت عدم درمان می‌تواند کشنده باشد.
  • مرحله ششم: انگشتان پا متورم شده و پارگی تاندون‌ها رخ می‌دهد. ممکن است پرنده کنترل پاهای خود را حتی پس از درمان، از دست بدهد.
  • مرحله هفتم: پرنده دچار عفونت استخوانی شده و احتمال دارد به مرگ او ختم شود.
پیشنهاد مطالعه:
آموزش حرف زدن عروس هلندی در خانه!

۶ راه درمان بامبل ‌فوت در پرندگان

درمان پای بامبل، به‌ شدت بیماری و علت ابتلای پرنده به آن بستگی دارد. در موارد خفیف به طور متوسط ​​حدود ۱۰ تا ۱۴ روز و در موارد شدیدتر، هفته‌ها تا ماه‌ها طول می‌کشد. با توجه‌ به روند پیشرفت بیماری در پرنده‌تان، می‌توانید برخی از کارهای زیر را برای کمک به درمان او انجام دهید.

۱- پاهای پرنده را تمیز نگه دارید

باید پاهای پرنده خود را تا حد امکان تمیز نگه دارید. اگر جنس و اندازه سطوح محیط زندگی پرنده یا نشیمنگاه‌ها به پرنده شما آسیب می‌رساند، آن‌ها را تغییر دهید.

۲- قفس  پرنده را تمیز کنید

اگر پرنده شما بامبل فوت داشته باشد، عفونت از کف پایش به محیط قفس منتقل می‌شود. پس، اگر قفس را تمیز و ضدعفونی نکنید، بیماری قابل‌ درمان نخواهد بود. زیرا زخم‌‌هایی در حال بهبود دوباره عفونی خواهند شد و حتی احتمال عود کردن بیماری نیز وجود دارد. پس، همیشه مطمئن شوید که قفس پرنده تمیز و همه چیز در قفس ضدعفونی شده است. قبل از انتقال پرنده به قفس، از خشک بودن تمامی قسمت‌های قفس اطمینان حاصل کنید.

۳- دادن آنتی‌بیوتیک به پرنده

هر زمان متوجه شدید که پای پرنده شما مشکل دارد، بهتر است به دام‌پزشک مراجعه کنید. آن‌ها با دادن آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی به پرنده و زدن پماد آنتی‌بیوتیکی به پاهایش، به بهبودی او کمک می‌کنند. همچنین، ممکن است یک پاک‌کننده به شما بدهند تا از آن برای تمیز نگه‌ داشتن پای پرنده خود استفاده کنید.

۴- بانداژ کردن پاهای پرنده

اگر پای پرنده شما به‌ شدت آسیب‌دیده، بانداژهایی روی پای او قرار دهید. این کار به بهبود او کمک کرده و از ورود باکتری‌ها به زخم‌ها جلوگیری می‌کند.

۵- انجام عمل جراحی بر روی پاهای پرنده

گاهی برای برداشتن هرگونه بافت عفونی از روی پای پرنده یا درمان دُمل‌های او، نیاز به جراحی hست. انجام عمل جراحی بامبل فوت به نجات پاهای پرنده و حتی جان او کمک می‌کند.

۶- جدا کردن محل زندگی پرنده

احتمال پخش شدن عفونت از طریق پرنده بیمار به محیط و از محیط به سایر پرندگان هست. پس، اگر پرنده شما به بامبل فوت مبتلاست، بهتر است او را از سایر پرندگان جدا نگه دارید.

پیشنهاد مطالعه:
11 گونه از *باهوش‌ ترین پرندگان خانگی* (معرفی کامل)

چگونه از ابتلای پرندگان به بامبل ‌فوت جلوگیری کنیم؟

متداول‌ترین روش‌های پیشگیری از ابتلا به بامبل فوت پرندگان عباتند از:

  • تمیز نگه‌ داشتن قفس: هر خراشی، در شرایط ناامن ممکن است عفونت کند، ولی با رعایت بهداشت محیط، این خطرات به حداقل می‌رسد.
  • تهیه سوف مناسب: مطمئن شوید که سوف پرنده اندازه مناسبی دارد و برای پاهای او خیلی بزرگ یا کوچک نیست. سوفی استاندارد است که پای پرنده شما به‌اندازه دو سوم یا سه‌چهارم دور آن بپیچد.
  • بررسی پاهای پرنده: هر روز یا دو روز یکبار، پاهای پرنده را چک کنید. در این صورت قادرید هر مشکلی نظیر بامبل فوت را قبل از تبدیل شدن به مشکل بزرگ‌تر تشخیص دهید.
  • مشاهده تغییر رفتار در پرنده: در صورت مشاهده هرگونه مورد غیرعادی در رفتار پرنده خود، فوراً او را نزد دام‌پزشک ببرید.
  • کنترل رژیم غذایی: رعایت رژیم غذایی، ضمن کنترل وزن و تناسب‌اندام پرنده، موجب کاهش فشار اضافی روی پاهای او می‌شود.
  • حذف اشیا خطرناک: قفس پرنده را برای یافتن هر چیز آسیب‌رسان بررسی کنید. اگر چیزی در قفس شکسته یا ممکن است پاهای او را زخمی کند، از قفس بردارید یا با وسایل جدید جایگزین کنید.
  • کوتاه کردن ناخن‌ها: پرندگان با ناخن‌های کوتاه راحت‌تر می‌توانند سوف خود را بگیرند. می‌توانید از دام‌پزشک برای کوتاه کردن ناخن‌های پرنده کمک بگیرید.

پرنده نشسته روی سوف

  • جدا کردن پرندگان از یکدیگر: اگر بیش از یک پرنده دارید، قبل از قرار دادن در قفس، مطمئن شوید که همدیگر را دوست دارند. پرندگانی که همدیگر را دوست ندارند کنار هم نگهداری نکنید!

سخن نهایی

بامبل فوت در هر پرنده‌ای دیده می‌شود، ولی احتمال ابتلای طوطی‌ها، کاکائوها، گالاها و اردک‌ها به آن رایج‌تر است. با رعایت بهداشت، رژیم غذایی و اقدامات پیشگیرانه می‌توانید از بروز آن جلوگیری کنید. با این حال، در صورت مشاهده هرگونه علائمی همچون زخم روی پاهای پرنده، به دام‌پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان سریع به پرنده شما کمک کند تا به‌ سرعت بهبود یابد و خطر مرگ را در او کاهش می‌دهد.

سوالات متداول

  1. بامبل فوت چیست؟
    به‌ نوعی از عفونت و التهاب در پای پرندگان پودودرماتیت یا پای بامبل می‌گویند.
  2. درمان پای بامبلی چقدر طول می‌کشد؟
    طول درمان بیماری به‌ شدت آن بستگی دارد. حداقل ۱۰ روز و حداکثر چند ماه طول می‌کشد تا پرنده بهبود یابد.
  3. علت ایجاد بامبل فوت در پرندگان چیست؟
    علت بروز پای بامبلی، ورود باکتری‌ها به پای پرنده از طریق هر نوع زخم و آسیب موجود در پای اوست.

پیام بگذارید